latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:22 | Аутор: Б92

Преминуо отац Сингапура

Први премијер Сингапура Ли Куан Јев преминуо је у 91. години послије тешке упале плућа, преносе свјетски медији.

Ли је на функцији премијера Сингапура провео 31 годину, с те позиције се повукао 1990. године, а његова владавина је често била на мети критика, пошто је слобода изражавања била ограничена, а његови политички противници су се често појављивали на суду због својих “антидржавних” активности.

Он је рођен 1923. године у породици сингапурских Кинеза, а послије Другог свјетског рата је отишао на студије у Енглеску, гдје је потом дипломирао право на Кембриџу.

Током боравка у Енглеској је схватио да Енглези током рата нису били способни да одбране Сингапур од јапанске окупације, па је закључио да Сингапур мора бити независан.

Политиком је почео да се бави по повратку у домовину, захтјевао је успостављање самоуправљања и независност Сингапура од британске власти.

Основао је Странку народне акције 1954. године, а 1959. је постао премијер, да би четири године касније Сингапур постао дио Малезијске федерације.

Сингапур и Малезија су се растали 9. августа 1965. године након етничких сукоба Малајаца и Кинеза, а у сљедећих 25 година Сингапур је, под Лијевим вођством, постао једна од најпросперитетнијих држава на свијету.

Премијерско мјесто је напустио 1990. године, али је остао у власти и обављао савјетодавну функцију у кабинетима Вишег министра и Министра ментора.

Из политичког живота се повукао 2011. године, а почетком фебруара ове године је хоспитализован због тешке упале плућа.