latinica  ћирилица
23/03/2015 |  12:19 | Аутор: РТРС

Завршница изградње Спомен-храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима код Чапљине (ВИДЕО)

Изградња Спомен-храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима код Чапљине полако улази у завршницу. И финансијска конструкција готово је затворена, тако да би, како је и планирано, изградња требало да буде завршена до августа.
Завршница изградње спомен-храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима - Фото: РТРС
Завршница изградње спомен-храма Васкрсења Христовог у ПребиловцимаФото: РТРС

Ових дана постављена су и освештана звона која, како кажу Пребиловчани, најављују нека друга, боља времена на овим просторима. Градња првог храма почела је 1990, а минирали су га припадници хрватских јединица 1992. године. 

Тренутно се приводе крају каменорезачки радови који обухватају облагање свих зидова храма каменом. Почели су и радови на унутрашњости храма.

Првобитни храм, с костурницом и више од четири хиљаде моштију Срба, минирали су припадници хрватских јединица 1992. године. Тада је и село поново разорено. Храм би требало да буде освештан 8. августа.

Спомен-храм у Пребиловцима гради се захваљујући бројним донаторима. Међу њима велики је број Срба који су поријеклом с ових простора. Велику помоћ и подршку у изградњи храма пружила је Влада РС.

Потомци српских жртава с нестрпљењем очекују август, како кажу, тај велики дан када ће мошти њихових предака, страдалника, коначно почивати у миру. Пребиловчани кажу да их храм окупља и даје наду у опстанак српског народа на овим просторима. Тренутно је обновљено око тридесетак српских домова у овом мјесту.