latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:30 | Аутор: СРНА

ЕУ да осуди изјаве премијера Албаније

Српска листа осудила је изјаву албанског премијера Едија Раме о националном уједињењу Косова и Албаније, оцијенивши је као пријетњу Србима и другим неалбанцима на Косову.

Српска листа затражила је од ЕУ да оштро осуди овакве националистичке изјаве Раме, јер не воде помирењу народа на Балкану и долазе од двије стране које нису чланице ЕУ, док Косово и Метохију не признају ни све чланице Уније.

У саопштењу се наводи да заједничка сједница Владе Албаније и привремене Владе у Приштини, умјесто да допринесе побољшању ситуацији у региону, јасно показује националистичке аспирације Албанаца и непоштовање Резолуције 1244 УН, која је највиши правни акт на Косову и Метохији.

"На простору Косова и Метохије не живе искључиво Албанци, већ и велики број других народа који не дијеле ово мишљење, које је изнио Рама", наводи се у саопштењу и додаје да ова изјава уноси немир међу грађане, који нису албанске националности.

Премијери самопроглашеног Косова и Албаније Иса Мустафа и Еди Рама потписали су јуче такозвани међудржавни споразум о сарадњи у разним областима, након чега је Рама изјавио да је потврђено "национално уједињење преко ЕУ".