latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:35 | Аутор: СРНА

Појачан промет исламиста на "зеленој трансверзали"

Зеленом трансверзалом од Блиског истока преко Балкана ка Европи, којом се крећу радикални исламисти и терористи и која је пут шверцу дроге и оружја из БиХ и региона, "промет" је посебно појачан у протеклој години, наводи се у, како пише "Глас Српске", извјештају једне регионалне безбједносне службе.

Маршрута води од Турске преко Бугарске, Струмице, Штипа, Куманова, Прешева, Гњилана, Приштине, Косовске Митровице, Новог Пазара, Сјенице, Пријепоља и Горажда до Сарајева, наводи се у извјештају, а преноси "Глас".

Пут од Сарајева рачва се на два крака, од којих један води преко Зенице, Тешња, Босанског и Славонског Брода, гђе се опет дијели на правце ка Загребу и Мађарској, док други крак иде правцем Олово, Кладањ, Живинице, Брчко, Гуња, Шид, Бачка Паланка, Кула до Суботице.

Међу областима које су означене као мјеста сакупљања терориста и екстремиста у БиХ наводе се шири рејон Сарајева, Зенице и Бановића, у Албанији рејони градова Драч, Буљћиза и Кукс, а на Косову рејони Прешева, Косовске Митровице и Пећи.

Када је ријеч о одласку бораца из региона на страна ратишта, углавном у Сирију, најчешће се помиње Сарајево.

"Главни путеви из БиХ воде авио-линијама од Сарајева до Истанбула, те од Сарајева до Беча па до Истанбула, а када је ријеч о копненом путу, рута води од Сарајева преко Фоче, Никшића, Улциња, Аде Бојане до Драча у Албанији", наводи се у извјештају.

Служба је дошла до података да преко Србије џихадисти иду рутом од Сарајева преко Горажда, Прибоја, Сјенице, Новог Пазара, Приштине, Призрена, Резхена и Лезхе у Албанији, а наведено је и да исламистички борци на ратиште одлазе поморским линијама Ријека-Анкона и Сплит-Бари.