latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:20 | Аутор: СРНА

Чордаш са Ненси Ирис о регионалном стамбеном програму

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш информисао је у Сарајеву замјеника директора Бироа за популацију, избјеглице и миграције за Европу и централну Азију у Влади САД Ненси Ирис о пројектима који су проведени као резултат успјешне сарадње ентитетских министарстава и Владе САД.
Разговори о регионалном стамбеном програму - Фото: СРНА
Разговори о регионалном стамбеном програмуФото: СРНА

Чордаш је подсјетио да је недавно у Требињу, испоруком грађевинског материјала корисницима, обиљежен почетак реализације Регионалног стамбеног програма на терену.

Он је навео да је овим великим регионалним пројектом обухваћено 5.400 расељених породица, саопштено је из ресорног министарства.

На састанку, којем је присуствовао и министар расељених особа и избјеглица Федерације БиХ Адил Османовић, било је ријечи и о проблемима који су били присутни у току припреме и реализације пројекта стамбеног збрињавања расељених који се проводи 20 година након расељења у БиХ.

Истакнут је значај израде привремене анализе проведених активности која ће помоћи у отклањању евентуалних препрека и унаприједити наредне кораке у имплементацији програма.

Ирис је нагласила да је Влада САД заинтересована за рјешавање још актуелних избјегличких проблема у БиХ, те је изразила увјерење да ће Регионални стамбени програм, уз одређене корекције, бити успјешан модел који ће моћи да се примјењује широм свијета.

Она је похвалила сарадњу ентитетских министара и њихову спремност да, уз подршку Владе САД, раде на отклањању уочених недостатака и интензивирају активности на провођењу овог програма.

Ирис је најавила да ће након БиХ посјетити Париз и Брисел, гдје ће пренијети утиске и сугестије из данашњег разговора, с циљем успјешне реализације Регионалног стамбеног програма.

Састанку је присуствовао и помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Ненад Ђокић.