latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:53 | Аутор: Агенције

Николић: Бранећи себе Србија бранила међународно право

Предсједник Србије Томислав Николић положио је данас вијенац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања прије 16 година у Алексинцу и поручио да увијек опраштамо, али да никад не смијемо да заборавимо и да је Србија бранећи себе бранила право и правду, међународне законе и институције.
Томислав Николић (Фото: Димитрије Николић) - Фото: ТАНЈУГ
Томислав Николић (Фото: Димитрије Николић)Фото: ТАНЈУГ

- Шеснаест година је прошло од како су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге. Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо - нашу децу, рекао је Николић.

- Бранећи своју територијалну целовитост, бранили смо међународни принцип цјеловитости сваке суверене земље на свијету, бранили смо право и правду, међународне законе, повеље, институције пред којима би требало да смо сви једнаки, истакао је Николић.

Он је подвукао да смо и тада упозоравали да преседан над Србијом отвара Пандорину кутију са страшним посљедицама по међународну заједницу.

Николић је навео да се Србија сјећа своје несреће, памти своје суграђане, броји невине жртве и ради и да се, опет, као и читавог 20. вијека, подиже из пепела.

- Кад поменемо њихову прошлост, кажу да је важна само љепша будућност. Кад поменемо нашу будућност, кажу да је не заслужујемо због прошлости. Нама није дозвољено да за своју децу градимо љепшу будућност све док се, како кажу, не суочимо са својом прошлошћу и одлукама које смо доносили. Док се не извинимо за све што су нам учинили, рекао је Николић.

Како је рекао, нове генерације, неоптерећене предрасудама према Србији, могу да учине дјела која би помогла да породице страдалих осјете смирење.

Предсједник Србије је прецизирао да је Алексинац бомбардован у више наврата, чак шест пута био колатерална грешка, а 5. априла, у 21.35, тринаестог дана од почетка агресије на тадашњу СР Југославију, погодили су центар града, убили 11 и ранили 50 грађана и међу њима цијелу породицу Милић: оца Драгомира, мајку Драгицу и ћерку Снежану.

Како је додао, наредбодавци, извршиоци, помагачи - сви су још увијек живи, "неки од њих и сада бомбардују, а Србија оплакује, обиљежава, отима од заборава и тражи само пристојно људско извињење од силника који су једну земљу у европи бомбардовали пред крај двадесетог вијека".

Он је подвукао да Србија и данас поштује и вјерује у истинске значајне цивилизацијске вриједности и да је прије 16 година пораз доживио њихов лажни облик.

Поред Николића, у делегацији је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Лјубиша Диковић. Вијенац је положила и делегација Скупштине општине Алексинац. Споменик се налази испред стамбене зграде која је изграђена за људе којима су порушене куће током НАТО бомбардовања.

Вијенци за трогодишњу Милицу и раднике РТС

Делегација града Београда положила је данас вијенац на гроб трогодишње Милице Ракић, која је погинула у НАТО бомбардовању, а током протеклих 16 година постала симбол свих невиних жртава агресије.
Замјеник градоначелника Андреја Младеновић истакао је да је сваки 24. март дан туге и болних сјећања, али и датум који опомиње да се злочин не смије заборавити ни поновити.

- Опростили јесмо, али не смемо да заборавимо велики злочин који се десио нашој земљи и народу. Обновљени су путеви, болнице, мостови, неке зграде још нису, али оно што не можемо да вратимо, то су људски животи. Они су заувек изгубљени, рекао је Младеновић.

Делегација града Београда је, осим гроба мале Милице, положила данас вијенац и на Спомен обиљежје "Зашто" у Ташмајданском парку, који је подигнут у знак сјећања на 16 радника РТС-а, који су погинули на радном мјесту у згради Телевизије.

К. Митровица: Сјећање на страдале у НАТО бомбардовању

Парастосом жртвама, који је служен у храму Св. Димитрија у Косовској Митровици јутрос је почело обиљежавање годишњице НАТО бомбардовања.

Парастосу су поред грађана присуствовали представници Канцеларије за Косово и Метохију, представници општина са сјевера Косова и начелник косовскомитровицког Округа Васо Јелић.

Након парастоса положени су вијенци и цвијеће на споменик “Истина“ који се налази код главног ибарског моста у Косовској Митровици.

Градоначелник Сјеверне Митровице Горан Ракић подсјетио је да је прије 16 година 19 чланица НАТО-а започео рат против СР Југославије који однио на хиљаде невиних живота и изазвао катастрофална разарања земље.

Фото: Тањуг

Ракић је рекао да је поражавајућа и срамна чињеница што је НАТО своју војну акцију назвао “Милосрдни анђео“ и то што су све невине жртве прогласили колатералном шетом.

- Са овог мјеста поручујем НАТО генералима и онима који су одлучивали да нису ваше бомбе биле милосрдни анђео, да све жртве - наши анђели ниси колатерална штета. Ваше бомбе су сијале смрт, а све наше невине жртве - наши анђели имају своја имена и презимена и страдали су од ваше немилосрдне руке, поручио је Ракић.

И у другим општинама на сјеверу Косова на сличан начин се обиљежава годишњица НАТО бомбардовања Србије.

У Косовској Митровици у подне је најављена протестна шетња од главног ибарског моста до некадашње зграде СУП-а коју је у бомбардовању 1999. године уништена, а на чијем мјесту се данас налази зграда Филозофског факултета.

Погледајте видео.

СТЕФАНОВИЋ: ХРАБРОСТ И ЖРТВЕ ПОЛИЦАЈАЦА НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истакао је да не смију бити заборављени храброст и жртве међу српским полицајцима који су настрадали у НАТО бомбардовању Србије.

Стефановић, који је положио вијенац на спомен-плочу погинулим припадницима МУП-а током НАТО бомбардовања 1999. године у Улици кнеза Милоша, рекао је да њихова храброст и жртве, које су дали за своју земљу, не смију бити заборављени.

"Наша је обавеза да чувамо сећање и успомене на те храбре људе. Данас одајемо пошту свим припадницима МУП-а, а наша обавеза је да се посебно сетимо 167 храбрих полицајаца који су дали свој живот у марту, априлу, мају и јуну 1999. током агресије на нашу земљу", истакао је Стефановић.

Он је додао да су они били синоним за сигурност, храброст и одлучност и да су када год је било тешко српски полицајци били први у одбрани своје земље и свог народа.

НИКОЛИЋ: НАТО АГРЕСИЈА НАНИЈЕЛА ВЕЛИКО ЗЛО

Генерални конзул Србије у Српској Владимир Николић изјавио је да је НАТО агресија 1999. године нанијела велико зло Србији и српском народу и да се 16 година од њеног почетка обиљежава са поруком да се то више никад не понови.

Николић је уочи служења парастос страдалим у бомбардовању у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци рекао да су сјећања у народу на ова дешавања још јако свјежа.

- Србија је претрпела огромну материјалну штету, изгубила много људских живота и надамо се да се то више никад неће поновити, рекао је Николић.

Представник организације Србско сабрање "Баштионик" Предраг Адамовић позвао је све родољубиве и мислеће Србе, али и све српске пријатеље, припаднике свих народа којима је до истине и правде да памте 24. март.