latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:03 | Аутор: СРНА

Додик и Николић о актуелностима и посљедицама НАТО бомбардовања (ВИДЕО)

Предсједник Србије Томислав Николић и предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарали су данас у Београду о тренутној економско-социјалној и политичкој ситуацији у Србији и Републици Српској.
Милорад Додик, Томислав Николић - Фото: СРНА
Милорад Додик, Томислав НиколићФото: СРНА

Два предсједника су се начелно договорила и да се током јуна ове године одржи састанак Савјета за спровођење споразума о специјалним везама између Србије и Републике Српске, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

У оквиру припрема за тај састанак, Николић ће позвати у Београд представнике свих релевантних српских политичких странака у Босни и Херцеговини, наведено је у саопштењу.

Николић је, како је саопштено, обавијестио Додика да планира да посјети Босну и Херцеговину, и истог дана Републику Српску.

Додик: НАТО интервенција била атак на Србију и српски народ

Предсједник Републике Српске рекао је да је са ове историјске дистанце веома видљиво да је НАТО интервенција без одлуке Савјета безбједности УН била атак на Србију и српски народ. Послије сусрета са предсједником Србије, Додик је изјавио да је на састанку било ријечи о бомбардовању Србије, штети и жртвама.

Предсједик Српске је истакао да је НАТО, употребљавајући осиромашени уранијум, пуцао не само на војнике и одбрамбену моћ Србије у том тренутку него и на генерације које још нису рођене.

Према његовим ријечима, то показује читав низ мјеста гдје су у Републици Српској и Србији пале ракете са осиромашеним уранијумом, који је и данас узрок многих малигних обољења чак и код новорођене дјеце.

"У том погледу ми немамо право да те ствари не знамо и немамо право да о тим стварима ћутимо због државе, нације, народа и будућности јер они, који су могли тако нешто да учине, не могу да говоре никада о добрим намјерама на овом простору и то сам пренио Николићу", рекао је Додик.

Предсједник Додик вечерас је у Београду присуствовао комеморативном програму поводом обиљежавања 16 година од почетка НАТО агресије на Србију, односно тадашњу СР Југославију.

Комеморативни свечани програм одржан је код зграде бившег Генералштаба Војске Србије у Београду.