latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:58 | Аутор: СРНА

Брисел: Интерпарламентарни семинар о развијању политичке културе

Интерпарламентарни семинар о развијању политичке културе и јачању политичког дијалога, на којем су учествовали и представници Парламентарне скупштине БиХ, завршен је данас у Бриселу усвајањем закључака и препорука у којима се истиче значај успостављања дијалога и постизања консензуса између власти и опозиције о важним политичким питањима.
Брисел - Учесници из БиХ - Фото: СРНА
Брисел - Учесници из БиХФото: СРНА

Током семинара за чланове Европског парламента и парламентарце из земаља у процесу приступања ЕУ оцијењено је да је процес одлучивања у Европском парламенту конципиран тако да се настоји обезбиједити што шира подршка за сваки законодавни пројекат, јер у процесима одлучивања учествују и државе и регије као инстанце блиске грађанима.

Речено је и да су солидарност, толеранција и отвореност најважније способности за помирење и да је, у том смислу, ЕУ инспирација другим европским земљама које желе да постану њене чланице.

Учесници су размијенили мишљења и о питању формирања широких политичких коалиција и значају таквих коалиција за стабилност ЕУ, што је препоручено као могућност коју могу користити и друге државе које нису чланице Уније.

Када је ријеч о улози и значају опозиције за развој демократије, истакнуто је да квалитет односа парламентарних већина и парламентарних мањина пуно говори о политичкој култури сваке земље.

Демократија се, речено је, не састоји од владавине већине над мањином, већ је много више од тога.

Семинар је организовала Јединица за претприступно дјеловање Европског парламента у сарадњи са комитетима за уставна питања и спољне послове Европског парламента.

Парламентарну скупштину БиХ представљали су посланици у Представничком дому Моника Томић, Ђорђо Крчмар и Садик Ахметовић, те делегат у Дому народа Сифет Поџић.