latinica  ћирилица
24/03/2015 |  14:20 | Аутор: СРНА

Подршка кредиту за развојну политику

Комисија за спољне послове Представничког дома парламента БиХ, на данашњој сједници у Сарајеву, подржала је ратификовање Споразума о кредиту за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, чији је предлагач Мининистарство финансија и трезора БиХ.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

Кредит је вриједан 37,4 милиона евра, 60 одсто средстава намијењено је Федерацији БиХ, а 40 одсто Републици Српској. Рок отплате је 20 година.

Одобравање кредита извршено је у оквиру Стратегије партнерства Групације Свјетске банке "2012- 2015".

Кредитна средства биће утрошена за Програм реформи пословног окружења који, на основу споразума који су потписали ентитетска ресорна министарства и Савјет министара БиХ, треба да буде проведен до краја ове године.

Реформе укључују услове за брже инвестиције, олакшање покретања пословне дјелатности, измјену законске регулативе, те унапређење процеса прекограничне трговине.

Против споразума је гласао члан Комисије Младен Босић, који сматра да се наведене реформе могу провести и без подизања кредита, и да ће се кредит користити за буџетске рупе, док члан Комисије Мирсад Ђонлагић, који је био уздржан, сматра да пословни амбијент у БиХ није добар и да не види како се на овај начин може унаприједити.

Комисија је дала подршку и за ратификовање Уговора о кредиту за пројекат водоснадбијевања између БиХ и Европске банке за обнову и развој у износу шест милиона евра, који ће обезбиједити воду за 3.500 домаћинстава и реконструкцију канализационе мреже.