latinica  ћирилица
24/03/2015 |  15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа у Сарајеву 6. јуна - на мису само с позивницом

Посјета папе Фрање БиХ планирана за 6. јуни одвијаће се под мотом "Мир вама", уз стилизовани знак који ће објединити крст, бијелу голубицу, као симбол мира, и троугао који симболизује границе БиХ.
Папа Фрањо - Фото: AP
Папа ФрањоФото: AP

Како је у Сарајеву казао надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, разлог за такав мото дао је сам Папа рекавши да његов долазак у Сарајево треба да охрабри процес изградње мира.

"Живимо у несигурним и неизвјесним временима и за будућност нам треба управо такво једно охрабрење", казао је врхбосански надбискуп додајући да се том охрабрењу посебно радују католици у БиХ, јер поход Светог Оца доживљају првенствено као подршку баш њима.

Кардинал Пуљић је рекао да још није одлучено гдје ће бити служена централна миса у Сарајеву, али да је већ отворена могућност пријаве доласка вјерника преко црквених одбора.

"Нико неће моћи ући у простор одржавања свете мисе без улазнице, односно регистрације која се врши преко жупа. Отворена је могућност пријављивања путем маила, факса, писма или телефона. То је веома важно за жупнике који ће долазити аутобусима. Свако ко буде улазио на тај простор проћи ће безбједносне провјере и неће се моћи унијети ни кишобран. Надам се да ћемо до тада набавити кабанице у случају кише, но ако не будемо издржат ћемо тај један дан", рекао је Пуљић.

Кардинал је недавно био у посјети папи Фрањи у Ватикану који је изразио радост због доласка у БиХ.

"То су му биле прве ријечи током моје посјете. Разговор је био срдачан и очински. Иако је стар, папа прати све", рекао је Пуљић.

Шеф проткола Свете столице у Сарајево долази 8. априла, када ће бити познато више детаља о папиној посјети Сарајеву.