latinica  ћирилица
24/03/2015 |  20:44 | Аутор: Агенције

Сарајево- Улице пуне нелегалног оружја

Посљедњих пет дана у Сарајеву је евидентирано пет ватрених обрачуна у којима је рањено пет особа.

Забиљежена су и друга кривична дјела, као и неколико случајева рањавања у пуцњави. У суботу је физички нападнут и повријеђен Ели Таубер, а осумњичени за овај напад Ахмед Фочак је ухапшен. Полиција је интервенисала и ухапсила четири особе, те више осумњичених привела, а још трага за тројицом осумњичених, рекао је Ирфан Нефић, портпарол МУП-а Кантона Сарајево.

Нефић је на данашњој конференцији одржаној поводом пуцњава у Сарајеву истакао како је у највећем броју случајева оружје које је употребљено заправо нелегално.

"Више од 99 одсто употребљеног наоружања је нелегално", истакао је он.

Према његовим ријечима, МУП КС је у 2014. години одузео 70 пиштоља, 340 пушака, 180 комада ножева, мачева, мачета, сабљи бајонета, 18 ручних бомби, 10 боксера, 3.000 комада муниције и велику количину пиротехничких средстава. За ове случајеве нелегалног држања оружја поднесено је 89 пријава, навео је портпарол, али није могао да прецизира колико особа је због тога кажњено.

На питање новинара да ли је безбједносна ситуација у Сарајеву гора у односу на претходни период, Нефић је навео да се на тај проблем не може гледати изоловано.

"Не можемо изоловано гледати Сарајево, па чак ни БиХ од дешавања у глобалном смислу. Према нашим подацима, имамо мање кривичних дјела у 2014. години него у 2013, али овакви догађаји осјећај безбједности грађана помјерају у негативном смислу. Ово је питање не може ријешити само МУП КС, већ и други органи који креирају безбједносну ситуацију у једној друштвеној заједници", истакао је Нефић.