latinica  ћирилица
24/03/2015 |  20:56 | Аутор: Агенције

Сјећање на жртве НАТО бомбардовања (ВИДЕО)

Централна комеморативна церемонија поводом годишњице почетка НАТО агресије 1999. године одржана је испред зграде бившег Генералштаба Војске Србије у Београду.
Београд: Обиљежавање годишњице бомбардовања - Фото: ТАНЈУГ
Београд: Обиљежавање годишњице бомбардовањаФото: ТАНЈУГ

Окупљање грађана почело је сат времена прије скупа, а грађани су испунили плато испред зграде Генералштаба, као и Немањину и оближње улице у центру Београда. Церемонија је почела симболично у 19.58 часова интонирањем химне "Боже правде", након чега је минутом ћутања одата пошта жртвама бомбардовања.

Комеморативној церемонији присуствовали су чланови Владе Србије, премијер Александар Вучић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић, начелник Генералшаба генерал Љубиша Диковић, градоначелник Београда Синиша Мали, као и амбасадор Кине Ли Манчанг. Присутни су били и чланови дипломатског кора, представници бројних удружења и грађана.

Као подсјећање на та догађања, погашена су свјетла и симулиране сирене за оглашавање опасности, а рефлекторима су означена мјеста која су бомбардована. Након тога је интонирана је химна Србије и окупљени су упалили свијеће.

Премијер Вучић се обратио окупљенима, захвалио се свима и посебно Милораду Додику, на присуствовању овом обиљежавању.

- Ми памтимо, а сви остали треба да запамте да, дугачко је то наше српско памћење и да, нећемо заборавити... Ни за један од тих 78 дана нема заборава - рекао је Вучић.

- Нећемо сукобе ни са ким, ни са НАТО-ом, али љубоморно чувамо своју војну неутралност - рекао је Вучић.

Премијер је рекао да Србија није непријатељ са онима који су нас убијали, јер је то једини могући пут. Навео је да Србија хоће у Европу поносна и чистог образа, али да не да јој било ко руши добре односе са Русијом и са пријатељима на истоку.

- Ми смо мала земља, али чврста и поносна, у којој живи народ који је немогуће покорити. Извукли смо лекције и борићемо се за нормалан и достојанствен живот какав имају сви цивилизовани народи у Европи - рекао је Вучић.

Пјесмом "Ово је Србија" завршена је централна комеморативна церемонија.

Током дана, годишњица почетка бомбардовања обиљежена је широм Србије.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 16 година. За 78 дана убијено је најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.