latinica  ћирилица
25/03/2015 |  07:56 | Аутор: Агенције

Блатер критиковао бојкот Мундијала 2018. и 2022.

Предсједник Свјетске фудбалске федерације Сеп Блатер критиковао је политичаре који позивају да се бојкотују свјетска првенства 2018. у Русији и 2022. у Катару.

"Фудбал треба да буде уједињен, спорт треба да буде уједињен кад је у питању бојкот, а бојкот никада није дао никакве резултате", рекао је Блатер на конгресу Уефе у Бечу.

Предсједник Украјине Петро Порошенко позвао је прошле недјеље на бојкот Свјетског првенства у Русији, а други политичари су раније доводили у питање такмичење у Катару, због навода о корупцији и лоших услова рада.

Блатер је лоше дочекан на посљедњем састанку с представницима Уефе, пред почетак Свјетског првенства у Бразилу прошле године, али сада је добио аплауз делегата све 54 земље чланице.

Блатер ниједном рјечју није споменуо предсједничке изборе у Фифи у мају, на којима ће тражити свој четврти мандат.

Он је одбио позив да уз своје ривале одржи изборни говор, као и његови ривали, потпредсједник принц Али бин ал-Хусеин из Јордана, португалски великан Луис Фиго и предсједник ФС Холандије Мајкл ван Праг.

Блатер је у уторак похвалио предсједника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха и предсједника ФС Њемачке Волфганга Нирсбаха зато што су јавно одбацили све позиве на бојкот свјетских првенстава.

"Аутономија спорта мора бити гарантована. Фудбал не треба да окреће главу од политичких тензија, али треба да тражи решења. Треба да урадимо нешто за мир. Можда можемо да помогнемо, бар у неким конфликтним ситуацијама", рекао је Блатер.

Предсједник Фифе рекао је да је фудбал "симбол јединства".

"Фудбал је покорио свијет и он је право благо различитости. Фудбал не само да доноси позитивне емоције већ има и снагу да помогне у рјешавању конфликата и градјењу мостова између истока и запада", рекао је Блатер.

Он је позвао на даљу борбу против "зала у фудбалу", као што су допинг и намјештање утакмица.

"Морамо да имамо вољу да се боримо против тога", рекао је Блатер и позвао Уефу да преузме водећу улогу у том процесу.