latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Настављена операција претраге терена послије пада авиона (ВИДЕО)

Операција претраге терена послије пада путничког авиона "Џерман вингса", дан раније у јужним Француским алпима настављена је јутрос, јавио је Би-Би-Си.
Спасиоци у близини мјеста гдје је пао њемачки авион - Фото: AFP
Спасиоци у близини мјеста гдје је пао њемачки авионФото: AFP

По облачном времену и температури нешто изнад нуле, хеликоптери надлијећу широко подручје на којем су остаци Ербасовог авиона који је био на лету из Барселоне за Дизелдорф, додаје АП. Званичници упозоравају да би операција могла да потраје данима у удаљеној планинској провалији између Диња и Барселонета.

Лидери Њемачке, Француске и Шпаније посјетиће данас мјесто несреће.

Црна кутија пронађена је на мјесту несреће која ће открити шта се дешавало у авиону послије губитка радио-контакта са контролом лета Француске. АФП наводи да је пронађена оштећена црна кутија која снима разговор у кокпиту и да је послата у Париз.

Авион Ербас А320 на лету 4У 9525 њемачке компаније "Џерман вингс" - буџетске подружнице "Луфтханзе" срушио се мање од сат времена од предвиђеног слијетања у Диселдорф, након што је неочекивано кренуо у брзо спуштање. Од 144 путника и шест чланова посаде, није било преживјелих.

Министар Казнев искључио могућност терористичког напада

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев изјавио је да истражитељи разматрају све могућности о узроцима авионске несреће у јужном дијелу француских Алпи, али је одбацио могућност терористичког напада.

- Остаци авиона  простиру се на један ипо хектар, што указује да авион очигледно није експлодирао у ваздуху. Теорија о терористичком нападу није теорија на коју смо се усредсредили, рекао је Казнев за француски радио РТЛ.

Ипак, министар је опрезно додао да "све теорије морају бити пажљиво испитане све док не буде резултата истраге", пренијела је агенција АФП.

Министар је навео да је црна кутија, која снима разговор у кокпиту и техничке параметре, пронађена на 2.000 метара надморске висине, да је тешко оштећена, али да истрага мора почети данас.

Француски државни секретар за саобраћај Ален Видали потврдио је да је почео рад на репродуковању виталних податка из кокпита. Видали је за францсуки Радио Европа 1 изјавио да су истражитељи почетни нагласак  на црној кутији ставили на људске гласове, разговор, звукове из кокпита и додао да ниједан узрок није потпуно искључен, али "с оним што је већ познато, хипотеза уљеза или напада је мало вјероватна", додаје АП.

Настрадали држављани 14 земаља

Међу жртвама пада њемачког путничког авиона на Алпима највише је Нијемаца и Шпанаца, али су међу њима и по један држављанин САД и Мексика те грађани Велике Британије, Аргентине, Аустралије, Белгије, Колумбије, Данске, Израела, Јапана, Мексика и Холандије, саопштила је данас француска влада.

Коначна листа имена 150 путника и чланова посаде авиона компаније "Џерманвингс" још није објављена, али је познато да је највише настрадалих из Њемачке и Шпаније, рекао је новинарима премијер Мануел Валс.

Ову информацију потврдио је и француски министар спољних послова Лоран Фабијус.