latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Удружење избјеглица: Оставке за Караџића и Ћурковића

Предсједник Коалције удружења избјеглица Србије Миодраг Линта позвао је данас предсједника Фудбалског савеза Србије (ФШ) Томислава Караџића и потпредсједника Ивана Ћурковића да поднесу оставке због подршке Давору Шукеру за избор у Извршни комитет Европске фудбалске уније (УЕФА).

Иако је ФСС, након вишедневне полемике у јавности због Шукерових фотографија на гробу Анте Павелића у Мадриду, изјава о Косову и заштите Јосипа Шимунића послије усташког поздрава "За дом спремни", повукао јавну подршку и саопштио да ће њихов став остати тајна, Линта сматра да су на тај начин остали при првобитном ставу.

"Поред тога, Караџић и Ћурковић нису упознали предсједника УЕФА Мишела Платинија и представнике националних савеза чланица УЕФА са чињеницом да Шукер својим изјавама и поступцима заговара расизам и шири мржњу према Србима, Јеврејима и Ромима. Вјерујем да велика већина националних савеза не би подржала избор Шукера да су били упознати са свим детаљима из његове биографије", поручио је Линта.

Према његовим ријечима, поставља се питање да ли би челници Фудбалског савеза неке друге европске државе остали на фунцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Адолфа Хитлера и других нацистичких вођа.

"Одговор је веома јасан. Истог тренутка би били принуђени да поднесу оставке", истакао је Линта.

Шукер је на јучерашњем конгресу УЕФА у Бечу постао први Хрват који је изабран у Извршни комитет.

Он је добио 34 гласа, а за избор му је била потребна подршка 28 Савеза.