latinica  ћирилица
25/03/2015 |  17:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Педесет година од првог сендвича у свемиру

Прије 50 година, 23. марта 1965, двојица астронаута, Џон Јанг и Гас Грисом, направили су излет у свемиру у оквиру програма Џемини 3, НАСА извиђачких мисија.

Њихов задатак је био да, четири године прије лета Аполо 11 и првих корака на Мјесецу Нила Амстронга и База Олдрина, тестирају храну у бестежинском стању.

Чим је летјелица Џемини 3 ушлу у орбиту, Јанг је из џепа извадио сендвич са говедином који је прокријумчарио и понудио га Грисому, на запрепашћење техничара НАСА.

"Одакле ти то?", упитао је задивљено Грисом.
Кришом унијети сендвич купљен је два дана раније у једном ресторану у мјесту Коко Бич, на Флориди, недалеко од Кејп Канаверала.

Џон Јанг и Гас Грисом у свемирској мисији Џемини 3 (Фото НАСА)

Сендвич није постигао жељени ефекат: Грисом га је само загризао, и одмах оставио. Осим што је био бајат, кренуо је да се мрви, а мрвице су почеле да плутају свуда по кабини што је пријетило да оштети инструменте и изазове катастрофу.

Астронаутски оброци су се, у то вријеме, састојали од дехидриране хране премазане желатином како би се избјегла та врста нелагодности у нултој гравитацији.

Враћен на Земљу, фамозни сендвич са говедином је сачуван и данас се може видјети у меморијалом музеју посвећеном Гасу Грисому у Индијани.

По повратку на Флориду, Јанг је укорен и морао је свечано да обећа да више неће бити сендвича, са и без говедине, на свемирским мисијама.