latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:32 | Аутор: Б92

Сукоб Реноа и Ред Була због мотора

Шеф Реноа Сирил Абитебул оптужио је техничког директора Ред Була Адријана Нјуија за лагање, након што је за проблеме тима оптужио мотор.

Болиди четвороструког шампиона међу конструкторима Формуле 1 су на првој трци сезоне у Аустралији заостајали цијели круг за побједником Луисом Хамилтоном и његовим Мерцедесом.

Нјуи је изјавио да је мотор далеко иза шасије његовог тима, али му је директор Реноа одговорио да је тешко имати сарадника који лаже.

"Адријан је шармантан човјек и сјајан инжењер, али је цијели живот провео критикујући моторе својих сарадника", рекао је Абитебул.

Аустријски тим је доминирао у Ф1 од 2010-2013, са четири титуле конструктора, уз исто толико славља Себастијана Фетела међу возачима.

Међутим, њихову надмоћ прошле сезоне су окончали Мерцедес и Хамилтон, а ни ове вјероватно неће моћи да парирају Њемцима и Британцу.

"Ред Бул има неке проблеме који не помажу овој ситуацији. Конкретно, има слабију задњу стабилност. То отежава вожење болида", истакао је Абитебул.

Нема сумње да обе стране имају проблеме. Реноови мотори заостају за перформансама Мерцедеса и Ферарија, док Ред Бул нема свој најбољи производ, а Нјуи у прошлости није био незадовољан моторима својих партнера, без обзира ко су они.

Рено увелико размишља да купи нови тим и опет се директно такмичи у Ф1, док Ред Бул нема много опција када је у питању добављач мотора.

Мерцедес је још раније рекао изричито "не", а тешко да ће и Ферари бити заинтересован за сарадњу.

С обзиром да су челници Ред Була незадовољни и правилима која уводе челници Ф1 последњих сезона, не би било изненађење да се ускоро повуку из такмичења, иако су као и остали тимови везани уговором до 2020. године.