latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Спасилачке екипе извукле прва тијела настрадалих (ВИДЕО)

Спасилачке екипе извукле су прва тијела настрадалих у паду авиона њемачке компаније "Џерманвингс" на југу Француске у предјелу Алпа.
Мјесто гдје се срушио авиона Ербас А320 - Фото: REUTERS
Мјесто гдје се срушио авиона Ербас А320Фото: REUTERS

"Посмртни остаци настрадалих путника су јуче, касно послије подне, извучени са мjеста несреће", преносе њемачки медији изјаву једног портпарола француске полиције, који је оставио отвореним питање колико је тијела извучено са мјеста гдје се авион срушио.

Наставак извлачења посмртних остатака настављен је данас. У авиону је било 150 људи и нико није преживио несрећу.

Међу путницима је било седамдесет двоје  Њемаца, од којих 16 гимназијалаца.

Један број родбине настрадалих дошао је на мјесто несреће, док ће други допутовати данас специјалним летовима из Диселдорфа и Барселоне.

Промена притиска могла да онесвијести пилоте њемачког авиона

Црна кутија авиона "ербас А320" њемачке авиокомпаније "Џерманвингс" је прилично оштећена, али због њене изузетне отпорности која може да издржи и експлозију бомбе требало би да истражитељи могу да чују шта је снимљено током лета у кабини, сматра британски стручњак Ричард Весткот.

Кључно питање је зашто пилоти нису позвали у помоћ  ако је авион губио висину неких десетак минута, , преноси Би-Би-Си.

Уколико се они нису огласили, истражитељи ће моћи да закључе да су се онесвијестили, а то сугерише да је у авиону дошло до драстичне промјене притиска, сматра Весткот.

То не мора бити фатално ако пилоти успију да на вријеме ставе маске за кисеоник, али ако су били онесвијешћени, то би објаснило зашто није било позива за помоћ или покушаја да се авион преусмјери на најближу писту, наводи Весткот.

Директор француске Агенције за безбједност у саобраћају (БЕА) Реми Жути изјавио је да тренутно не постоји ни "најмање објашњење" шта је изазвало да "ербас" њемачке авиокомпаније "Џерманвингс" изгуби висину и сруши се на југу Француске.

Он је рекао да би истрага могла да траје недјељама, или чак мјесецима, пренио је АП.

Жути је истакао да је авион летио "до самог краја" ударивши у планину и да се није распао у ваздуху.

Само један пилот у кабини прије пада

Подаци из кокпита срушеног авиона указују да је један од пилота напустио кабину прије него што је летјелица почела да се спушта, али у њу није могао да се врати.

То је за "Њујорк Тајмс" рекао један од истражитеља у јеку истраге о узроку пада авиона. "Човјек са спољне стране кабине лагано куца на врата, али нема одговора. Затим удара јаче, али одговора ни тада нема. Одговора уопште нема“, рекао је истражитељ, додајући да се касније на снимку чује да неко покушава да развали врата пилотске кабине.

Иако дјелује да подаци из црне кутије указују на околности које су се дешавале прије пада авиона, они отварају и многобројна питања.

“Не знамо још због чега је један пилот напустио кокпит. Оно што је сигурно познато је то да је пред сам крај лета други пилот био сам у кабини и није отварао врата“, рекао је он.

За сада се не зна који је од пилота напустио кабину, капетан лета или копилот.

Аудио записи су само продубили мистерију о околностима под којима се срушио Ербас.

Летјелица "Џерман вингса" је чак 18 минута губила висину прије ударца у планину, а из кокпита у том периоду није стигао ниједан позив упомоћ, показује истрага.

Према мишљењу стручњака британског Би-Би-Сија, пилоти су се вјероватно онесвијестили јер нису тражили помоћ, што имплицира да је у авиону дошло до радикалне промјене притиска.