latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Земље подијељене око војне интервенције у Јемену

Велика Британија подржава одлуку Саудијске Арабије да војно интервенише у Јемену, саопштио је британски Форин офис, истакавши да оцјењује дјеловање Хуту милиције као знак њиховог занемаривања политичког процеса.
Сана, Јемен - Фото: AP
Сана, ЈеменФото: AP

Британија подржава војну интервенцију у Јемену након што је предсједник Јемена Абдрабу Мансур Хади затражио подршку свим средствима ради заштите Јемена од агресија Хута, наведено је у саопштењу Форин офиса, пренио је Ројтерс.

Надавне акције Хута и експанзија у Адену и Таису је сигнал да они занемарују политички процес, а рјешење кризе мора бити политичко, стоји у саопштењу, пренио је АФП.

Турска, такође, подржава војну интервенцију Саудијске Арабије у Јемену, саопштило је турско Министарство иностраних послова. Турска је позвала припаднике Хуту милиције и њихове "стране присталице" да се уздрже од дјеловања које пријети да угрози мир и безбједност у региону, пренио је Ројтерс.

Ирански министар спољњих послова Мухамед Џавад Зариф је поручио раније данас да ће Иран уложити максималан напор да би се зауставила криза у Јемену. "Ваздушни удари које предводи Саудијска Арабија треба одмах да престану јер то представља кршење суверенитета Јемена. Ми ћемо уложити све напоре у заустављање кризе", рекао је Зариф.

Иранско Министарство спољњих послова је тражило заустављање војне "агресије" у Јемену и упозорило да би то могло довести до погоршања кризе. "Иран тражи заустављање војне агресије и ваздушних удара на Јемен и његов народ. Војне акције у Јемену, који се суочава са унутрашњом кризом, још више ће закомпликовати ситуацију и спријечиће настојања да се криза ријеши мирним средствима", рекла је портпаролка тог министарства Марија Афхам. Иран негира да је обезбиједио новац и обучавање снага шиитских Хута у Јемену, као што тврде неки западни и јеменски званичници.

Москва је забринута због најновијег развоја догађаја у Јемену, саопштило је руско Министарство спољњих послова.
Русија је увек подржавала суверенитет, јединство и територијални интегритет Јемена, навело је министарство.

Бијела кућа је синоћ саопштила да САД подржавају офанзиву са Савјетом за сарадњу персијских земаља на челу и да је пресједник САД Барак Обама дозволио америчку "логистичку и обавјештајну" помоћ.