latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:45 | Аутор: Агенције

"Цајт" : Пилот, без пријеке потребе, не излази из кабине (ВИДЕО)

Пилот, без пријеке потребе, не излази из своје кабине, рекао је њемачком недјељнику "Цајт" један пилот, поводом сазнања да су у кабини, у вријеме пада авиона "Џерманвингса", налазио само један пилот.
Хеликоптер изнад Алпа - Фото: AP
Хеликоптер изнад АлпаФото: AP

"У фази лета, кратко пошто се постигне висина, не излази се из кокпита да би се узело нешто за пиће или отишло у тоалет. У тој фази лета пилот не напушта своје сједиште, без неког важног разлога", рекао је пилот овом недјељнику у онлајн издању.

Њемачки медији су пренијели писање "Њујорк тајмса" да снимци разговора у кокпиту немачког авиона показују да је један од пилота напустио кокпит и да није могао да се врати прије пада авиона у коме је погинуло свих 150 путника и чланова посаде.
На основу снимака разговора не може се закључити зашто је пилот напустио кокпит нити зашто није могао поново да уђе у кокпит док се авион кретао ка француским Алпима, преносе медији.

Истражитељи проучавају снимак разговора на једној од црних кутија, док се наставља потрага за другом црном кутијом. "Пилот који се налази изван кокпита куца на врата, али нема одговора. Затим јаче лупа на врата и нема одговора. Затим се чује како покушава да развали врата", изјавио је неименовани истражитељ за "Њујорк тајмс".

Авион је припадао "Џерманвингсу", нискобуџетној компанији "Луфтханзе" чији је портпарол изјавио да је та компанија упозната са причом "Њујорк тајмса". "Ми од власти нисмо добили потврду овог извјештаја и тражимо додатне информације. Нећемо учествовати у спекулисању о узроцима несреће", рекао је портпарол "Луфтханзе".

У несрећи су погинула 72 Нијемаца и 51 Шпанац, а међу жртвама су и три Американца, један Мароканац и држављани Велике Британије, Аргентине, Аустралије, Белгије, Колумбије, Данске, Израела, Јапана, Мексика, Ирана и Холандије, саопштили су званичници.

ПИЛОТ СПРИЈЕЧИО КОЛЕГУ ДА УЂЕ У КАБИНУ?

Стручњаци истражују могућност да један од пилота "Германвингса" намјерно није пустио колегу да се врати у кабину и да је, можда, свјесно узроковао удар авиона у планину. Цијела ствар је прилично сумњива, с обзиром на чињеницу да је авион падао задатом брзином, а да контролни торањ то није одредио.

Такође, један од пилота није се могао вратити у кабину само ако је његов колега намјерно одбио да га пусти.

Стручњаци објашњавају да у пилотској кабини постоји прекидач са три позиције: "откључано", "закључано" и "неутрално".

У кабину се може ући извана ако се укуца одговарајућа шифра - тако се у случају нужде врата могу отворити извана да би се могло приступити командама авиона ако су оба пилота онеспособљена.

Али, процедура за такво отварање искључује могућност случајног закључавања.

Када се извана укуца шифра за отварање у нужди, ако пилот који је кокпиту не жели да пусти други особу унутра - може намјерно да притисне прекидач из позиције "неутрално" у позицију "закључано", јер се, у супротном, врата окључавају након 30 секунди.

Осим прекидача у кокпиту, систем се састоји од чак три вањске камере, како би пилот имао потпуни преглед простора пред вратима кокпита.

Када стјуардеса позвони, пилот упали камеру, провјери и бочне камере, обрати пажњу на ријечи којима му се она обраћа и, уколико одступају од претходно договорених, ситуација је сумњива.

Док су врата закључана, прекидач је на позицији "неутрално". Уколико особа може ући, пребацује се на "откључано.

Уколико, рецимо, терористи покушавају да уђу путем шифре, пилот пребацује на "затворено" и блокира улаз.

Стучњаци наводе да врата кокпита у "Ербасу" држе три браве, а пилот има индикацију колико брава ради - преносе портали.

"Њујорк тајмс" је објавио да је један пилот "Германвигса" остао закључан ван кабине и одмах су се појавиле спекулације да је други пилот можда у том тренутку имао здравствене тегобе.

Међутим, нова сазнања пружају индикације да је, можда, у питању свјесна одлука једног од пилота.