latinica  ћирилица
26/03/2015 |  16:01 | Аутор: Агенције

Упокојене кости краља Ричарда III

Посмртни остаци енглеског краља Ричарда III, који су пронађени 2012. године испод паркинга, сахрањени су данас у церемонији за коју је британска краљица Елизабета II рекла је да је "од великог међународног значаја"

Сахрани су присуствовали и кентерберијски надбискуп Џастин Велби, потомци овог краља, укључујући краљичиног рођака војводу од Глостера, као и глумац Бенедикт Камбербач, који је такође рођак краља Ричарда III.

Остаци Ричарда Трећег, који је у тренутку смрти имао 32 године, сахрањени су катедрали у Лестеру у централној Енглеској, око 530. године након битке код Босворта у којој је и погинуо.

Резултати форензичких испитивања, које су над остацима британског краља обавили стручњаци са Универзитета Лестер, показали су детаље и узрок његове смрти.

Краљ је, највјероватније, преминуо од убодних рана задобијених мачем или копљем у бици код Босворта, 22. августа 1485. године. Он је и посљедњи енглески краљ који је настрадао у бици.

Након битке, његово наго тијело бачено је на коња и пребачено у оближњи Лестер, гдје је сахрањен у скромној гробници.

Смрт Ричарда, посљедњег краља куће Плантагенат, означила је крај Ратова ружа, између сукобљених кућа Јорка и Ланкастера, које су се бориле за пријесто.

Херој или зликовац

Упркос владавини која ја трајала само 777 дана, овај, према Шекспиру зли и садистички краљ, фасцинира не само историчаре већ и "обичне људе" широм свијета, јер неки га виде као хероја, а други као зликовца.