latinica  ћирилица
27/03/2015 |  11:09 | Аутор: Агенције

Директор Епла дијели своје милионе

Извршни директор Епла Тим Кук најавио је да ће донирати своје богатство добротворним организацијама.

Кук ће се тако придружити растућем списку богаташа који дарују своју имовину за живота или послије смрти.

Магазин Fortune цитирао је директора те највеће свјетске технолошке корпорације да планира да донира своје богатсво, које се процјењује на 785 милиона долара, добротворним организацијама након што свом 10-годишњем нећаку плати образовање.

"Желим да будем каменчић́ у води који ће створити таласе промјена", изјавио је Кук за тај часопис.

Fortune процјењује да је нето вриједност имовине Кука, само на основу његовог портфеља акција Епла, око 120 милиона долара, док држи и дионице којима још не може слободно располагати, вриједне 665 милиона долара.

Таква најава 54-годишњег Кука само је један у низу примјера честе филантропије најбогатијих људи.

Милијардер и финансијер Ворен Бафет охрабрује врло богате људе да донирају бар половину свог богатстава кроз "Гивинг Пледге", иницијативу путем које чланови обећавају да ће најмање половину свог богатства донирати за живота или послије смрти, а којој су се већ́ придружили Бил Гејтс из Мајкрософта, Марк Зукерберг из Фејсбука и Лари Елисон из Оракла.

Иако се Кукова дарежљивост не може мјерити с оном Гејтса или Зукерберга, који имају имовину вриједну милијарде долара, извршни директор Епла изјавио је за Fortune како се нада да ће он бити тај који ће учинити промјену.