latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:36 | Аутор: Агенције

Преговари с Ираном о нуклеарном програму (ВИДЕО)

Министри шест свјетских сила данас ће разговарати с иранским министром иностраних послова о нуклеарном програму ове земље, а рок за постизање договора је сутра.

Циљ новог договора је да Иран бар још годину дана не може да произведе довољно нуклеарног горива. Представници САД, Њемачке, Француске, Велике Британије, Кине и Русије разговараће у Лозани у Швајцарској.

Двије стране су раније, између осталог, разговарале о броју центрифуга за обогаћивање уранијума, као и о обогаћивању уранијума у сврху медицинских истраживања. Ограничења рада Ирана у нуклеарном програму трајаће најмање десет година, а рад ће бити строго контролисан. Ирану ће заузврат бити укинуте "парализирајуће" санкције.

Преговарачи су сада ближе договору него икада у протеклих 12 година, али он још није постигнут. Двије стране међусобно врше притисак на доношење тешких одлука, али се надају историјском договору.

Иран и даље негира да жели да произведе нуклеарно оружје и нада се укидању санкција које негативно утичу на економију.

Ирански преговарач Хамид Баидинејад је рекао да о 15 година не жели разговарати, али се о 10 година може преговарати.

Иран је раније инсистирао да задржи 10.000 центрифуга у функцији. У новембру је Вашингтон саопштио да пристаје на 6.000 центрифуга, али су ирански званичници тражили између 6.500 и 7.000 центрифуга.

Све стране су се сложиле да до договора, за који је рок уторак, треба доћи корак по корак.