latinica  ћирилица
30/03/2015 |  09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Јужна Морава код Крушевца пријети изливањем

Водостај Јужне Мораве у општинама Ћићевац и Крушевац прешао је границу ванредне одбране од поплава. У Пчињском, Топличком и Јабланичком округу и даље је на снази ванредна одбрана од поплава.
Јужна Морава -поплаве - Фото: РТС
Јужна Морава -поплавеФото: РТС

Ријека Велика Морава излила у селу Чепуре код Параћина, па је затворен за саобраћај пут Параћин - Рашевица, као регионални пут Крушевац - Алексиначки рудиници. Саобраћај за Рашевицу и сусједна села у том дијелу општине одвија се алтеранативним, дужим путевима, тако да нису одесјечени од Параћина.

На Јужној Морави на снази је наранџасти хидроаларм, а на дијелу тока кроз општине Ћићевац и Крушевац ниво је прешао  границу ванредне одбране од поплава. Вода се приближила кућама и пријети да поплави 40 домаћинстава у Ђунису.

Екипе градског штаба, ватрогасаца, полиције и службе за ванредну ситуацију су на терену и прате ситуацију.

У Пчињском, Топличком и Јабланичком округу и даље је на снази ванредна одбрана од поплава.

Током викенда евакуисано је више од 20 људи, од тога десеторо дјеце из околине Шапца и Прокупља.

Водостај Велике Мораве ће, према прогнозама, данас наставити благо да расте, али се не очекују већи проблеми, јер нема информација да се велика Морава још негдје излила.

На територији општине Грачаница дошло је до великог еколошког акцидента пошто је вода, која се излила из корита ријеке Грачанке, покупила муљ и јаловину из рудника "Кишница", па су тешки метали доспјели у земљиште и подземне воде, упузорио је синоћ 3Е Институт.