latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:18 | Аутор: Vijesti

Вијести: Балкан је фудбалска црна рупа Европе

Инцидент и прекид утакмице Црна Гора - Русија још је врућа европска фудбалска тема, која је бацила у сјенку остале мечеве петог кола квалификација за Европско првенство.

Није то, међутим, први пут у овом такмичарском циклусу под окриљем Уефе да се умјесто о фудбалу говори о навијачима. Оно што је упечатљиво - увијек су у центру пажње навијачи са Балкана, или модерније речено југоисточне Европе, пише црногорски портал вијести.ме.

"Очигледно да су то ствари које су више заступљене на Балкану него било гдје друго. Ево и у Грчкој се догађају хулигански испади. Нисам запазио да је у Црној Гори било нереда до меча са Русијом. Чак сам био на једној утакмици у Подгорици, атмосфера је била дивна. Не знам како бих објаснио то што се сада десило", каже за "Вијести" Томислав Дасовић, новинар "Вечерњег листа" који годинама извјештава са мечева фудбалске репрезентације Хрватске.

Балкан је фудбалска црна рупа Европе - намјештања утакмица и навијачки нереди су чак и дио фудбалске традиције на овим просторима. Када се, међутим, такве ствари догађају на међународној сцени, пред очима цијелог свијета, све добија додатну димензију, често много већу од спорта.

"Дивљања и нереда навијача било је свуда, али податак да је тај проблем најизраженији на Балкану, говори о слабостима правосудних система. Казне су преблаге, знам вишеструке повратнике у дјелима нарушавања безбједности на стадионима. Овдје је све испреплетано и не примјењују се закони који постоје", сматра Арсеније Шошкић, спортски уредник у београдским "Вечерњим новостима".

У квалификацијама за ЕУРО 2016. четири меча обиљежили су навијачки нереди - у сва четири актери су били навијачи са ових простора...

Утакмица Србија - Албанија, албанска провокација дроном са заставом велике Албаније и реакција српских навијача, пореметиле су ионако нестабилне односе двију држава...

Прекид утакмице Србија - Албанија (Foto: telegraf.rs)

"Проблем се може ријешити примјеном закона и драстичним казнама, а то показују утакмице клубова у међународним такмичењима. Казне Уефе су ригорозне, па на утакмицама српских клубова у Европи нема нереда, иако не примјећујем да редарске службе више воде рачуна него на домаћем вјечитом дербију", истиче Шошкић за "Вијести".

Мјесец касније, у новембру прошле године, у Милану су играли Италијани и Хрвати. "Сан Сиро" је био пун хрватских навијача, који су од утакмице направили пакао. Бакље, столице, све и свашта упадало је на терен, италијанска полиција жестоко се сукобила са хулиганима, а меч је био прекинут 10 минута.

"Код нас у Хрватској ти хулигански испади повезани су са незадовољством навијача радом Савеза. Они су окренути против Давора Шукера и владајуће гарнитуре у Фудбалском савезу Хрватске. На тај врло ружан начин испољава се то незадовољство", рекао је Дасовић.

Увертиру за Милано, хрватски навијачи имали су претходно и у Софији, али су тамо имали велику помоћ бугарских балканских хулигана. И тај меч био је на ивици прекида, али су фудбалери ипак играли док се на трибинама водио рат.

Фудбалски савез Хрватске жестоко се вербално обрушио на навијаче послије дешавања у Италији...

Италија - Хрватска ( ФОТО: www.espnfc.com)

"До сада је ово била незабиљежена појава да навијачи желе избацити властиту репрезентацију из квалификација, односно желе да наша репрезентација буде кажњена. То сазнање нас је шокирало, нисмо знали да то лудило може ићи тако далеко. Може неко бити незадовољан, не морају се сви слагати са радом ХНС-а, са потезима челника, са одлукама, са такмичењем, са лигом, са судијама, али лудило да идете рушити репрезентацију која је бренд број један хрватског спорта је изван сваке памети. Наравно да смо осрамоћени. Не ради се ту о групици дјечака која је дошла гледати утакмицу, па им је било досадно и одлучили су да је прекину. Ради се о координисаној акцији, то је чист атентат на хрватски фудбал", рекао је 18. новембра прошле године Дамир Врбановић, потпредсједник ХНС-а.

И за крај, Подгорица, 27. март - бакља у главу Игора Акинфејева, нож у срце црногорском фудбалу.

"Не разумијем зашто је настављен меч у Подгорици. Голман је повријеђен због чињенице да органи реда нису били у стању да обаве свој посао и одрже ред на трибинама. Играо сам против Акинфејева и то је снажан голман, којем желим брз опоравак, а Русији треба додијелити побједу службеним резултатом. Екипе са Балкана треба да плаћају цех, док се не уведе ред, а крајње је вријеме да се то уради и на нашим стадионима", нагласио је Бранислав Ивановић, капитен фудбалске репрезентације Србије, којем су албански репрезентативци захваљивали што их је заштитио на већ поменутој утакмици у Београду.

Уефа неће имати милости према Црној Гори. Губитак бодова и суспензија стадиона, можда и елиминација из квалификација, бољеће, ипак, мање од губитка фудбалског и људског достојанства.

Пуно година каскамо за свијетом

Томислав Дасовић је репрезентацију Хрватске пратио на Свјетском првенству у Бразилу, гдје је слика била потпуно другачија. Навијачи репрезентација које играју једна против друге заједно бодре своје тимове, без обзира на то да ли су на стадиону или у Фан фест зони, заједно пију пиво, мијењају дресове. На утакмице одлазе читаве породице, укључујући и малу дјецу... Чак ни вербални "рат" око тога да ли је бољи Марадона или Пеле не може да утиче да Бразилци или Аргентинци направе и најмањи ексцес.

Навијачи на Балкану очигледно касне по 30-ак година...

"Кад су репрезентације у питању, апсолутно каскамо за свијетом, пуно година смо у заостатку и то ствара веома ружну слику о цијелој регији. Али, кад су навијачи клубова у питању, онда држимо корак, или ми са њима или они са нама, свеједно. Видите шта на гостовањима раде Холанђани, Нијемци... Очигледно је да су клупски навијачи једно, а навијачи репрезентација нешто сасвим друго."

"За дом спремни" и против Норвешке

Под лупом су у посљедње вријеме били и мечеви Србије и Хрватске у квалификацијама за Свјетско првенство које је играно у Бразилу прошле године. Иако је обезбјеђење на обје утакмице одрадило врхунски посао, ипак су се могле чути добро познате пароле мржње "убиј, закољи...", итд.

"Било је, али мислим да то није због тога што је играла Србија, то је постао уобичајени фолклор. Ево, у петак је Хрватска играла против Норвешке и опет су викали "за дом спремни". То је неки непопуларан тренд који се појавио, што више нас Уефа кажњава за то, они више то раде. Чак и у Осијеку, гдје репрезентација ријетко игра па кажу да је тамо феноменална атмосфера, кад је почела утакмица против Азербејџана викали су "за дом спремни". Рекао бих да је то неко инаћење и против Уефе и против руководства Фудбалског савеза Хрватске", закључује новинар "Вечерњег листа" Дасовић.