latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:35 | Аутор: Вечерње новости

Хрватска- Црно злато замутило Јадран

Хрватса Влада нуди великим компанијама бушење нафте у Јадранском мору, али појавиле су се тврдње да су неки инострани партнери добили посао на сумњив начин.

Црни дани за плави Јадран - једна је од парола која се ових дана може видјети у многим хрватским градовима. Пошто је пропала "продаја" хрватских ауто-путева странцима, слична судбина чека и велики пројект експлоатације нафте из Јадрана. Грађани се, као што је био случај давања у концесију путева који су изграђени њиховим новцем, сада се противе да се акваторијум претвори у "малу Норвешку". Наиме, Влада премијера Зорана Милановића планира да понуди мегакомпанијама које буше нафту да покушају и у Јадрану, пошто су почетна истраживања показала да је хрватски дио богат нафтом и гасом.

Јадран је подијељен на 29 истражних блокова, с тим да их је осам у сјеверном дијелу, а на средњем и јужном остали. До сада је издато десет дозвола за почетне радове истраживања које би требало да траје пет година. Послије тога експлоатација би трајала 25 година, а већ су се појавиле тврдње да су неки инострани партнери добили посао на сумњив начин. Такође, приликом првих истраживања дошло је до разних еколошких инцидената. А све до сада је ионако ишло без знања јавности.

Лист Гардијан је недавно писао да Хрвати, као мјесечари, желе да униште свој туризам, а слична упозорења долазе и из стручних кругова у свијету, који не навијају за нафтне компаније. "Или нафта или туризам", порука је Хрватској.
Како сада стоје ствари, грађани би могли опет да затраже расписивање референдума на којем би се изјаснили о даљем истраживању Јадрана, а онда би сигурно одговор био "не". Бушењу Јадрана се супротстављају не само странке и покрети "зелених", него већина грађана који тврде да би то био и крај за туризам. Тренутно приходи од туризма пуне 20 одсто буџета, а прилике су и да се Хрватска враћа најуспјешнијим годинама из бивше државе.

Сада се стручњаци препуцавају који лоби кочи планове о експлоатацији Јадрана, тврдећи да би Хрватска могла на нафти и гасу да заради и више од туризма. С друге стране, многи указују да почетна истраживања не значе да заиста има толики нафте и гаса колико се говори и да би највећу корист, као увијек, имали странци. У неким дијеловима Јадрана, поготово између Хрватске и Црне Горе, постоји и низ проблема који би се јавили, па је и питање да ли је експлотација нафте и гаса у већим количинама уопште реална.