latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:38 | Аутор: Агенције

Трибунал наложио да се Шешељ врати у Хаг - лидер радикала одбио (ВИДЕО)

Жалбено вијеће Хашког трибунала наложило је Претресном вијећу да моментално опозове одлуку о пуштању лидера СРС Војислава Шешеља на привремену слободу и да нареди његов повратак у Притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.
Лидер Српске радилалне странке /СРС/ Војислав Шешељ - Фото: СРНА
Лидер Српске радилалне странке /СРС/ Војислав ШешељФото: СРНА

Предсједник Српске радикалне странке, Војислав Шешељ, изјавио је за Радио Републике Српске, да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаје при свему што је говорио од када се вратио у Београд.

" Сигурно се нећу довровољно предати" рекао је Шешељ. Он је истакао да није добио званично обавјештење у вези са захтјевом да се врати у Хашки трибунал.

"Телефоном су ме звали службеници из канцеларије мог официра за везу, од којих сам тражио да ми на српском језику доставе захтјев. Обећали су да ће у сриједу до 13 часова захтјев на српском језику послати из канцеларије Хашког трибинала у Београду", рекао је Шешељ.

Он је нагласио да од званичног Београда не очекује ништа добро . "Наравно они ће мало да се љуте, мало да се праве како им је тешко, али на крају они су западне слуге и не очекујем уопште неки озбиљан потез са њихове стране. Ми Срби систематски страдамо, вољом наших традиционалних непријатеља, некад се бранимо мало енергичније, некада мало слабије, али никада довољно, јер се међу нама увијек налазе слуге наших непријатеља, које нам додатно загорчавају живот", каже Шешељ.

Додао је да се врло добро осјећа, да је стално у покрету на страначким пословима, али да би чланови његовог љекарског конзилијума боље могли да одговоре на питање о његовом здравстевном стању.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је раније Жалбено вијеће да усвоји његову жалбу на одлуку Судског вијећа о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и да одбаци Шешељев захтјев да жалба Тужилаштва не буде прихваћена.

- Шешељ није поткријепио доказима своју тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима, наводи се у поднеску који је Брамерц данас упутио Жалбеном вијећу, а који је објавио Хашки трибунал.

Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примјерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.

Међу тим активностима наведене су Шешељеве поновљене изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, пријетње људима који сарађују са Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве по жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге везане за његово здраствено стање.

Вучић: Влада наредних дана о одлуци Жалбеног већа у Хагу

Влада Србије ће се наредних дана изјаснити поводом захтјева Жалбеног већа да се опозове одлука о пуштању на привремену слободу лидера радикала Војислав Шешеља, поручио је премијер Александар Вучић.

- Нисам у ситуацији да сакријем љутњу на вијест због неморалне одлуке коју су донијели. Наредних дана изјаснићемо се о томе, казао је Вучић у Влади Србије.

Вучић је рекао да не мисли да је Шешељ тема, додавши: - Када бих сада изговорио све што осјећам неко би помислио да нисам успио да суздржим бијес због неморалних одлука које су неки донијели.

Вучиће је примијетио и да је очигледно да његов говор поводом обиљежавања годишњице бомбардовања 24. марта, испред зграде Генералштаба, није наишао на опште симпатије у свијету.

- Али ја не желим да мијењам ни своје срце, ни свој ум ни свој образ. Те хоћу да упозирим да мој понос и мој морал као и стабилност Србије немају цијену, рекао је Вучић.

Погледајте видео.

Вулин: Одлука о враћању Шешеља усмерена на рушење Вучића

Предсједник Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је да је захтјев трибунала покушај дестабилизације Србије и рушење премијера Александра Вучића.

- Жалбено вијеће је донијело одлуку да се Шешељ враћа у притвор у Шевенингену и на тај начин покушава да Србију увуче у сукоб између суда, тужилаштва или кога год у Хашком трибуналу. Ова одлука је усмјерена првенствено на дестабилизацију Србије, рушење владе Александра Вучића и директно рушење предсједника српске владе", рекао је Вуин.

Он је примјетио да је захтјев Жалбеног вијећа за враћање Шешеља у Хаг дошла непосредно након обиљежавања годишњице бомбардовања када је први пут један српски премијер рекао да је "у питању НАТО агресија а не некаква акција".

- Србији је кренуло на боље, Србија је има више новца, ријешила је своју Жељезару, почела је више да запошљава и не треба о томе ни случајно да причамо, већ да говоримо о томе да ли ће доћи до сукоба на улицама, да ли ће се Шешељ предати или неће, да ли ће влада бити издајничка, а неки други патриоти, поручио је Вулин.

Дачић: Одлука трибунала перфидна и скандалозна

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је одлука Хашког трибунала да се Војислав Шешељ врати у Хаг перфидна и скандалозна и угрожава стабилност Србије и цијелог региона.

"Република Србија ни једним актом није била упозната ни са одлуком о пуштању Војислава Шешеља, а ни сада са одлуком о његовом повратку", рекао је Дачић.

Он је навео да Министарство спољних послова Србије, нити било који државни орган, до овог тренутка није добило званично обавјештење од Хашког трибунала о данашњој одлуци, саопштено је из овог министарства.

"Када буде добила званично обавештење, Влада Србије ће се у наредним данима изјаснити о даљим корацима", додао је Дачић.

Анђелковић: Одлука - планирана замка

Одлука трибунала је "планирана замка" и представља озбиљан удар на Србију, на премијера Александра Вучића и српске националне интересе, изјавио је Срни политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је оцијенио да оваква одлука показује до које је мјере Хашки трибунал политички инструментализован и да "није никакав суд, него геополитичко средство".

"Европски центри моћи евидентно желе да потпуно покоре Србију, да се Србија дистанцира од Русије и уведе санкције, прихвати независност Косова и да асистира ударима на Републику Српску", изјавио је Анђелковић.

Он сматра да је Србија "гађана" таквом одлуком, пошто званични Београд није спреман да ради такве ствари.

 Љајић: Најбоље да Шешељ сам оде у Хаг

Предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашког трибунала Расим Љајић изјавио је вечерас да је за Војислава Шесеља најбоље да сам оде у Хаг и преда се. 

- Свако опирање ће умањити шансу да касније буде пуштен. Уколико настави са оваквим изјавама, чини себи медвјеђу услугу, рекао је Љајић гостујући у Дневнику РТС-а.

Навео је да, након одлуке Жалбеног вијећа Хашког трибунала, Србија очекује одлуку Претресног вијећа, након чега ће моћи да говори о наредним корацима.

- Оно што је најважније јесте да се очува политичка и друштвена стабилност, истакао је Љајић.

Према његовим ријечима, када у једном предмету постоји толико правних пресједана - од одласка Шешеља у Хаг, пуштања, па затим данашње одлуке - онда је свака политичка импликација ових догађаја легитимна и реална.

Артман: Хаг је крив за циркус око Шешеља

Бивша портпаролка Трибунала у Хагу Флоренс Артман истиче да је Трибунал крив за циркус који је настао у случају лидера СРС Војислава Шешеља. Она је у вијестима Б92 рекла да ће Трибунал вјероватно инсистирати на поновном изручењу Шешеља, као и да он својим понашањем Србију ставља у незгодну ситуацију.

- Логично је било да промијене одлуку, али је требало да мисле о томе раније, с обзиром на то како се Шешељ понаша, као и на чињеницу да је у Србију враћен безусловно. Сада је то жалосно, свеједно, наводи Артман.

На питање да ли је могуће да се Шешељу суди у одсуству, Артман је истакла да је такав сценарио мало вјероватан.

Грабар Китаровић поздравила одлуку Хашког трибунала

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић поздравила је одлуку Жалбеног вијећа Хашког трибунала и поручила да је одлука у притвор "најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда", пренијела је агенција Хина.