latinica  ћирилица
30/03/2015 |  14:21 | Аутор: Мондо

"Гаспром" остаје уз СЕХА лигу

Руска компанија "Газпром" продужиће уговор о спонзорству регионалне СЕХА лиге у којој ће и даље једно мјесто бити резервисано за Босну и Херцеговину.

Након састанака са представницима клубова и националних савеза, челници СЕХА лиге закључили су да је претходна сезона била веома успјешна.

Том чињеницом посебно је задовољан генерални спонзор, руски "Газпром", који је заинтересован за продужење сарадње.

Најављено је да ће до краја године бити потписан нови четворогодишњи уговор о спонзорству између СЕХА лиге и "Газпрома", чиме би трошкови такмичења били покривени у наредних шест година јер важећи уговор траје још двије.

"Скупштина СЕХА лиге, клубови и представници националних савеза одали су нам признање за рад у протеклом периоду и дали зелено свјетло да наставимо у истом ритму. Оно што је, такођер, јако важно јесте да је наш генерални спонзор исто тако веома задовољан и да је показао интерес да наставимо сарадњу додатне четири године. Тиме ћемо постићи да ће за сваки клуб наступ у СЕХА лиги представљати престижно признање", рекао је предсједник СЕХА лиге, Михајло Михајловски за "Независне новине".

Он је најавио да би регионална лига могла добити нове учеснике.

"Приједлог 'Газпрома' је да нам се наредне сезоне прикључи и турски шампион Бешикташ, руски плински гигант има пословни интерес у овом дијелу Европе. Тај приједлог ћемо размотрити и донијети одлуку на вријеме, прије старта наредне сезоне. Планирамо да до 15. јуна знамо тачан број клубова и систем такмичења за наредну сезону. У овом тренутку не бих спекулисао о томе који ће клубови то бити и хоће ли бити новајлија јер је још рано. Одлучили смо и да се два пута годишње одржава форум клубова, како бисмо од њих добили повратну информацију о такмичењу. Термини ће бити у јуну и у току првенствене паузе. Крајем ове године знаће се ко ће бити домаћин наредног финалног турнира. Наша жеља је да сваке године мијењамо земљу у којој ће се играти, али и о томе ћемо још разговарати. До сада су домаћини били Загреб, Скопље, Нови Сад и сада Веспрем. Сваке године турнир је све боље организован и мислим да смо сада јако близу фајнал фору који организује Европска рукометна федерација у Лиги шампиона", рекао је Михајловски.

Синиша Остојић, директор СЕХА лиге, додао је како су у сталном контакту са челницима Европске рукометне федерације (ЕХФ), те како су они презадовољни тиме у шта се развија регионална лига.

"Стално смо у контакту са људима из ЕХФ-а и могу рећи да су јако задовољни како изгледа СЕХА у овом тренутку. О евентуалном пласману шампиона наше лиге у Лигу шампиона још је рано говорити. И ЕХФ улази у нови пројекат са својим елитним такмичењем, мијењају систем такмичења и чекају да виде како ће то ићи. Тек након прве сезоне новог формата Лиге шампиона моћи ћемо разговарати о евентуалном пласману нашег шампиона у то такмичење. Сада нам то и није приоритет јер готово сви наши клубови играју у Европи", рекао је Остојић.

И наредне сезоне наша земља би требало да има једног представника у регионалној рукометној лиги.

"Без обзира ко буде шампион БиХ, он ће имати мјесто у СЕХА лиги. Једини услов ће бити да испуне критеријуме за наступ у регионалној лиги. Све што је потребно да уради бх. шампион јесте да има квалитетан тим и стабилну финансијску ситуацију. Уз то, треба да обезбиједе и адекватну подлогу у својој дворани, а све остале трошкове путовања, судија и смјештаја осигураће СЕХА лига. Ако нити један клуб из БиХ не може то да направи, онда ми ту ништа не можемо. На састанку у Веспрему били су представници Борца, који су нам најавили да ће моћи испунити све услове. Искрено се надамо да ће тако и бити", рекао је Агрон Хајреди, потпредсједник СЕХА лиге.

Ноћ уочи посљедњег дана финалног турнира у Веспрему руководство СЕХА лиге организовало је свечану вечеру у хотелу "Бетекинс".

Велики број званица из свијета рукомета могао је уживати и дружити се, те размијенити искуства из претходне сезоне СЕХА лиге. Присутне је забављао новосадски бенд "Фрајле".