latinica  ћирилица
30/03/2015 |  14:46 | Аутор: СРНА

Касиповић: Борба против корупције зарад развоја и просперитета

Корупција се не може искоријенити у потпуности, али се мора свести на мјеру која омогућава развој, просперитет и право сваког човјека, рекао је министар правде Републике Српске Антон Касиповић.
Министар Касиповић на предавању о корупцији у бањалучкој Гимназији - Фото: СРНА
Министар Касиповић на предавању о корупцији у бањалучкој ГимназијиФото: СРНА

Он је нагласио да коруптивна активност једне институције, појединца или органа наноси заједници штету која се тешко отклања, али и онемогућује права других.

Касиповић, који је у бањалучкој Гимназији присуствовао предавању о теми "Борба против корупције и унапређење система интегритета", рекао је да је данашње предавање дио активности којима Влада Републике Српске потврђује опредијељеност да се бори против корупције.

"Квалитет живота ових младих људи, који ће слушати презентацију, зависи у много чему од тога да ли ће живјети у друштву које је мање или више корумпирано", навео је Касиповић.

Он је изразио увјерење и жељу да ће урадити све што је у оквиру компетенција министра правде да заједница у којој ће живјети млади људи буде заједница са што је могуће мањим процентом корупције.

Касиповић истиче да је потребно пробудити сензитивност младих и њихове спознаје за све активности које воде смањивању корупције.

"Мислим да је веома важно да млади људи, који формирају своју личност и који ће се сутра сучити са питањем уписа на факултет, полагањем испита, кад заврше своје факултете са питањем запослења, имају изоштрен инстинкт да њихова права не буду угрожена нечијим коруптивним дјеловањем", нагласио је Касиповић.

Начелник Одјељења за стратешко планирање и развој у служби министра унутрашњих послова Републике Српске Дмитар Врачар рекао је да се предавање у Гимназији одржава у оквиру активности "Антикорупцијски дани", те да су претходиле презентације на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци и на Факултету правних наука Универзитета "Апеирон".

Врачар је рекао да је циљ предавања подизање нивоа антикорупционе свијест, јачање свијести јавности о штетности корупције и неопходности борбе против корупције, као и упознавање о активностима које Влада Репубике Српске и све остале институције предузимају провођењем Стратегије за борбу против корупције и Акционог плана.

"Наш циљ је да презентујемо одређене механизме на изградњи личног, институционалног и друштвеног интегритета, који су усмјерени на спречавање корупционих пракси и увођење савремених метода борбе против корупције", рекао је Врачар.

Он је додао да се посебна пажња посвећује и проблему заштите лица која пријављују корупцију, истичући да су у том смислу у припреми и посебна законска рјешења која ће регулисати ту материју, те да се оваквим предавањима тражи и подршка свих дијелова друштва.

Према подацима истраживања које је презентовано, а које је МУП Републике Српске провео 2012. године у оквиру научно-истраживачког пројекта "Корупција у Републици Српској - стање и перспективе превенције и борбе против корупције" на узорку од 965 испитаника, 40,76 одсто испитаних одговорило је да је сазнања о корупцији добило из медија, 20,17 одсто на послу, 17,96 од пријатеља, 10,9 одсто у школи, 8,48 одсто у породици, а 1,7 одсто на други начин.

Највише испитаника 31,25 одсто под корупцијом подразумијева примање мита, 28,48 одсто давање мита, 23,78 одсто злоупотребу овлаштења, а 16,27 одсто незаконито пословање.

Најчешћи облик корупције, према мишљењу испитаних, је злоупотреба положаја и овлаштења, затим давање мита, примање мита и противзаконито посредовање, док је корупција најзаступљенија у здравству.