latinica  ћирилица
30/03/2015 |  15:32 | Аутор: СРНА

Врховни суд Хрватске поново о притвору Главашу

Врховни суд Хрватске данас је поново одлучивао о притвору Бранимиру Главашу, који је био осуђен за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку, али одлуку неће објавити прије него што буде написана и уручена Главашу, његовој одбрани и тужилаштву.

Портпарол Врховног суда Сања Катушић Јерговић изјавила је да ће одлука бити послата највјероватније данас или сутра, односно након што написану одлуку провјери предсједник вијећа које је одлучивало, пишу хрватски медији.

Одлука с Врховног суда најприје иде на загребачки Жупанијски суд, који ће је послати странкама и о њеном садржају обавијестити јавност.

Уставни суд је прошле седмице дјелимично укинуо одлуку Врховног суда којом је Главаш враћен у истражни затвор и затражио да нова одлука буде донесена до 5. априла.

Главашев адвокат Вишња Дреншки Ласан тада је појаснила да је Уставни суд одлуку о Главашеву истражном затвору "вратио" Врховном суду јер у укинутом рјешењу стоји да истражни затвор може трајати до правоснажног окончања кривичног поступка, али не дуже од казне на коју Главаш неправоснажно осуђен, а то је 10 година.

Главаш је у истражном затвору у Реметинцу од 5. марта, када је почео и штрајк глађу. Због нарушеног здравственог стања хитно је јуче пребачен у затворску болницу.

Уставни суд Хрватске 12. јануара укинуо је пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп" у којима је Главаш правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.

Од Врховног суда, Уставни суд је затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

Након укидања правоснажне пресуде на снази је остала неправоснажна пресуда, којом је Главаш био осуђен на десетогодишњу казну затвора.

Од укупно пет година и четири мјесеца, Главаш је у мостарском затвору био четири године, а преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници.