latinica  ћирилица
30/03/2015 |  18:37 | Аутор: klix.ba

Американци оцијенили: Обама је највећа пријетња САД-у

Трећина америчких републиканаца вјерује да предсједник Барак Обама представља већу пријетњу Сједињеним Америчким Државама од руског предсједника Владмира Путина или сиријског предсједника Башара ал Асада.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

Американци су у анкети коју је за Ројтерес спровео институт Ипсос на узорку од 2.809 особа изабрали државу, организацију или особу за коју сматрају да представља највећу пријетњу Сједињеним Државама.

Анкета је показала да 34 посто републиканаца, када је ријеч о особама, рангира Обаму као највећу пријетњу, чак и испред Путина (25 одсто) и Асада (23 одсто).

С обзиром на ниво поларизације у америчкој политици резултати нису толико изненађујући, казао је Бери Глеснер, социолог и аутор књиге "Култура страха: Зашто се Американци боје погрешне ствари".

"Ту постоји тенденција потпуног демонизирања особе која обнаша дужност. Распиривање страха биће главни садржај кампање републиканске и демократске партије за предсједничке изборе 2016. године. Телевизија и политика у Америци доста се баве страховима", рекао је Бари.

У Ипсосовој анкети учествовало је 1.059 републиканаца и 1.083 демократа. Близу 27 посто републиканаца сматра да је Демократска странка највећа пријетња Сједињеним Државама, док 22 посто демократа сматра да су републиканци највећа пријетња.

Људи који су анкетирани највише су забринути због пријетњи везаних за потенцијалне терористичке нападе, а Исламску државу као највећу пријетњу оцијенило је 58 одсто испитаника. Са 43 одсто близу је и терористичка организација Ал-Каида.

Близу 34 посто Америкаца сматра да је највећа опасност по Сједињене Државе сјевернокорејски лидер Ким Јонг-ун, док 27 одсто исто сматра за иранског ајатолаха Алија Хаменеија.