latinica  ћирилица
30/03/2015 |  20:28 | Аутор: Агенције

Свјетске силе преговарају са Ираном

Министри шест свјетских сила ће разговарати с иранским министром вањских послова о нуклеарном програму ове земље. Рок за постизање договора је уторак.

Циљ новог договора је то да Иран бар још годину дана не може произвести довољно нуклеарног горива. Представници САД-а, Њемачке, Француске, Велике Британије, Кине и Русије ће разговарати у Лусану у Швицарској.

Раније су двије стране између осталог разговарале о броју центрифуга за обогаћивање урана, као и о обагаћивању урана у сврху медицинских истраживања. Ограничења рада Ирана у нуклеарном програму ће трајати барем десет година, а рад ће бити праћен ригорозним инспекцијама. Ирану ће заузврат бити укинуте "паралишуће" санкције.

Преговарачи су сада ближе договору него икада у протеклих 12 година. Договор још увијек није постигнут и нико не може гарантовати да ће бити. Двије стране међусобно врше притисак на доношење тешких одлука те се надају историјском договору.

Иран и даље негира да жели произвести нуклеарно оружје те се нада укидању санкција које негативно утичу на економију.

САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Русија и Кина желе одгодити иранске "најосјетљивије" нуклеарне активности на више од 10 година. Ирански преговарач Хамид Баидинејад је рекао да о 15 година не жели разговарати, али се о 10 година може преговарати.

Иран је раније инсистирао да задржи 10.000 центрифуга у функцији. У новембру је Wашингтон саопшио да пристаје на 6.000 центрифуга, али су Ирански званичници потом тражили између 6.500 и 7.000 центрифуга.

Све стране су се сложиле да до договора, за који је рок уторак, треба доћи корак по корак.