latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:15 | Аутор: СРНА

Бањалука- Ботаничка изложба "Између лијека и отрова"

У Музеју Републике Српске у Бањалуци данас ће бити отворена ботаничка изложба "Између лијека и отрова".

Први пут Музеј Републике Српске излази са једном оваквом збирком, која је резултат двогодишњег истраживању о љековито/отровним биљним врстама специфичним за наше поднебље. Изложбу ће отворити министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Стручни тим овог реферата за ботанику сачињавају аутор изложбе Наташа Ковачевић, кустос-биолог, Јован Травар, дипломирани инжењер шумарства и Бранислав Гашић, музејски савјетник.

У оквиру двогодишњег истраживања и рада, флористичким су истраживањем детерминисали, прикупљали и хербаризовали биљни материјал, те га обрадили са ботаничког, фармацеутског, медицинског и музеолошког аспекта, наводи се у саопштењу.

Са цивилизацијског аспекта, ова је изложба од изузетног значаја за ширу јавност, јер објашњава исконску везу између човјека и природе. Дизајн и реализацију изложбе урадиле су Дијана Пешикан-Егић, виши конзерватор и Ђурђица Бјелошевић, сликар конзерватор.

Аутор Наташа Ковачевић овом ће изложбом предочити неке од нежељених посљедица које могу настати нестручном и неправилном употребом биља, као и нијансе између отровности и љековитости одређених верста.

Сигурно је и да ће бити коначно срушени бројни митови о корисности и штетности њихове примјене, истиче се у саопштењу.