latinica  ћирилица
12/04/2015 |  09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Састанак са Кастром - могућа прекретница

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да би његов историјски састанак са кубанским лидером Раулом Кастром у Панами могла да буде "прекретница", али је признао да њих двојица имају веома различите ставове о томе како би друштво требало да буде организовано.

"Један дио моје поруке овдје је да је Хладан рат на Куби окончан", нагласио је Обама, додајући да "морамо бити веома јасни да Куба не представља пријетњу за САД". "Не бавимо се промјеном режима на Куби", указао је Обама.

Обама је, наводећи да је са Кастром имао "искрен и плодоносан разговор", казао да још увијек није донио одлуку о уклањању Кубе са листе држава које спонзоришу тероризам.

Обама је рекао да ће владе САД и Кубе и даље имати несугласице и да ће извршити притисак на Кубу по питањима демократије и људских права, нагласивши да двије земље могу да унаприједе заједничке интересе.

Драматична промјена америчке политике према Куби у посљедња четири мјесеца има подршку већине Американаца и велике већине Кубанаца, казао је Обама новинарима у Панами, гдје је на маргинама Самита Америка разговарао са Кастром, што је историјски састанак послије више од пола вијека, чиме је отворен пут за нормализацију односа двије земље.

Хилари Клинтон би била одличан предсједник САД

Обама је изјавио да би бивша државна секретарка Хилари Клинтон била добар предсједник САД. Обама је ово рекао на конференцији за новинаре у Панами, на Самиту Америка, уочи очекиваног објављивања кандидатуре Хилари Клинтон за Бијелу кућу. "Она је била фантастичан кандидат 2008.године. Подржавала ме на изборима. Била је изванредан државни секретар. Она је мој пријатељ", нагласио је Обама.

"Мислим да би била одличан предсједник", казао је амерички предсједник, пренијела је агенција Франс прес.

Медији су раније најавили да ће Хилари Клинтон данас ставити тачку на вишемјесечне спекулације о њеној политичкој будућности и путем друштвених мрежа објавити кандидатуру за Бијелу кућу и одмах започети кампању за предсједничке изборе 2016. године.

Позивајући се на добро обавјештене изворе, агенција АП је јавила да ће Клинтон прво путем видео снимка, који ће окачити на друштвене мреже, тражити номинацију Демократске странке, а потом ће у Ајови и Нју Хемпширу одржати мање скупове.

У претходној трци за предсједника 2008. године, Хилари Клинтон је изгубила од Барака Обаме. Ако буде изабрана, биће прва жена на челу САД. АП је недавно јавио да Хилари Клинтон у кампањи намјерава да се фокусира на мање скупове.

Тим Хилари Клинтон настоји да је доведе у директан контакт са гласачима у америчким државама, а да се избјегну помпезни, велики скупови. Циљ је да у центру кампање буду гласачи, а не толико сама Клинтонова.

Стратегија је усмјерена на оно што сарадници Клинтонове виде као њено најјаче оружје, а то је да је она добра у малим групама и у конверзацијама један на један.