latinica  ћирилица
12/04/2015 |  15:58 | Аутор: СРНА

Лавров: Неутралисати оне који желе грађански рат

Украјински предсједник Петро Порошенко треба да неутралише оне који намјеравају да гурну Украјину у грађански рат, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

- Сматрам да ако је Порошенко 'предсједник мира', како себе назива, он мора да чува ту своју позицију и неутралише оне који желе да гурну у земљу у грађански рат, рекао је Лавров у интервјуу за "Раша тудеј".

Према његовом мишљењу, украјински лидер "чак покушава да надмаши радикале на њиховом пољу", што се може видјети у именовању лидера екстремистичког "Десног сектора" посланика Врховне раде Дмитрија Јароша за савјетника Виктора Муженка, начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Лавров је подсјетио је да је Јарош још 1. марта 2014. године говорио да Руси никад неће говорити украјинским језиком, никада неће уважавати гркокатоличку вјеру и никада неће славити Степана Бандеру.

Јарош је раније изјављивао да добровољачки украјински корпус "Десног сектора" може попунити редове Оружаних снага Украјине послије доношења одговарајућег закона.

У међувремену, једна болница у Доњецку, граду на истоку Украјине под контролом проруских снага, гранатирана је данас упркос прекиду ватре, али није било жртава.

Четири гранате погодиле су рано јутрос болницу, од којих су три експлодирале на земљишту болнице док је једна пала на кров, али није експлодирала, саопштило је Министарство одбране Народне Републике Доњецк, пренио је ТАСС.