latinica  ћирилица
14/04/2015 |  10:18 | Аутор: СРНА

Народна скупштина Српске сутра о Приједлогу декларације

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра у Бањалуци да разматра Приједлог декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић раније је изјавио да Српска мора водити рачуна каква ће бити одлука Уставног суда БиХ о наведеном питању, због чега је стручна јавност припремила декларацију коју ће разматрати посланици.

Он је подсјетио да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности чланова Закона о празницима Републике Српске којима се 9. јануар утврђује као Дан Републике.

И посланици позиције и опозиције у Народној скупштини Републике Српске сагласни су да треба да усвоје декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске требало би да по хитном поступку разматра приједлоге закона о измјенама и допунама закона о високом образовању, и о експропријацији, те Приједлог закона о мјерама безбједности у пословању готовим новцем и другим вриједностима.

Посланици би требало да разматрају Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2015. годину, извјештај Министарства унутрашњих послова Српске о раду за 2014. годину, извјештај Одбора за безбједност и Одбора за борачко - инвалидску заштиту о одржаној заједничкој тематској "Рад Тужилаштва и Суда БиХ и других институција по питању процесуирања ратних злочина".

Почетак треће редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске, на чијем дневном реду је 27 тачака, заказан је за 10.00 часова.