latinica  ћирилица
14/04/2015 |  10:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Борбе трају на истоку Украјине упркос прекиду ватре

Један припадник проруских снага је погинуо, а пет рањено у гранатирању у Доњецку у протекла 24 сата, саопштило је министарство одбране самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР).

Украјинске снаге прекршиле су режим прекида ватре у Донбасу 60 пута у протекла 24 сата, а положаји проруских снага гађани су из различитих типова оружја, наводи се у саопштењу министарства одбране ДНР, пренио је ТАС С. Борбе током ноћи и у раним јутарњим часовима су настављене упркос споразуму који су шефови дипломатије Украјине и Русије постигли дан раније у Берлину.

Шеф њемачке дипломатије Франк Валтер-Штајнмајер, који је био домаћин разговора, рекао је да нови споразум позива на повлачење ракетних бацача и тешког наоружања мањег калибра од 100мм, као и свих типова тенкова. На терену, међутим, чак и претходни споразум, којим се позива на прекид ватре и повлачење наоружања већег калибра дјелује на стакленим ногама, оцијенио је АП. Извјештач ове агенције видио је рано јутрос 10 пјешадијских борбених возила како се крећу из области коју држе проруске снаге поред Азовског мора ка Доњецку.

Иако се примирје договорено 15. фебруара у Минску између владиних и проруских снага углавном поштује, изоловани сукоби су настављени на истоку Украјине. Борбе се углавном одвијају око некадашњег аеродрома у Доњецку и села Широкина, 10 километара удаљеног од стратешке луке Маријупољ, посљедњег великог града који се налази под контролом владиних снага у зони конфликта.