latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Српска полиција негирала наводе HRW о третману миграната

Српска полиција негирала је данас наводе из извештаја организације за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" (HRW) према којима полиција злоставља и малтретира азиланте и мигранте који траже азил у Србији.

У саопштењу достављеном агенцији АП се наводи да се мигранти досад нису жалили српским властима због наводног малтретирања, објавила је америчка агенција.

"Тврдње које су мигранти и тражиоци азила изнијели организацији HRW нису подржани чињеницама и доказима који би допринијели утврђивању конкретне одговорности запослених у полицији и граничној полицији", стоји у саопштењу које је српско Министарство унутрашњих послова доставило АП.

HRW, са сједиштем у Њујорку, објавио је јутрос на свом сајту да је путем интервјуа са мигрантима и тражиоцима азила та организација дошла до информација о насилним нападима, пријетњама, увредама, уцјенама, одбијању давања тражене специјалне заштите за дјецу без пратње одраслих, као и групном слању миграната натраг у Македонију.

Поред тога, неке породице и дјеца без пратње одраслих су изјавили да су одбијени кад су жељели да се региструју као тражиоци азила, као и да спавају напољу на великој хладноћи, наводи се у извештају HRW-а.

"Српске власти би требало да штите тражиоце азила и мигранте, укључујући дјецу која бјеже од рата и прогона, а не да допуштају полицији да их злоставља. Власти треба да хитно спријече полицију да примјењује застрашивање и злостављање и да одговорне за то позове на одговорност", изјавила је истражитељка HRW Емина Ћеримовић.

HRW је између новембра прошле и јануара ове године испитала 81 тражиоца азила и мигранта, међу којима и 18 дјеце, на више локација у Србији и Македонији. Та организација је дошла до информација да мигранти и тражиоци азила доживљавају злостављање од  српске полиције, посебно у Суботици, али и на југу и истоку Србије, као и у Београду.

Представници HRW су се по овом питању састали са званичницима српског државног Комесаријата за избјеглице и миграције, са омбудсманом, као и представницима невладиних организација, агенције УН за избјеглице, УНХЦР и делегације Европске уније у Србији, али званичници српског Министарства унутрашњих послова нису пристали на састанак са представницима HRW, упркос више пута поновљеним захтјевима, наводи се на сајту те организације.

Српске власти би требало хитно да истраже случајеве полицијског злостављања над тражиоцима азила и мигрантима и да позову на одговорност оне за које се закључи да су починили та дјела, а влада би требало и да објави јасна упутства полицајцима како да се односе према тражиоцима азила и мигрантима, тако да се поштују њихова људска права, саопштио је HRW.

"Уколико Србија заиста тежи томе да постане чланица ЕУ, требало би да стане на крај полицијском злостављању и да хитно истражи наводе о лошем поступању полиције", истакла је Ћеримовићева.