latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:33 | Аутор: СРНА

Пројекат "Отворена Влада" - још транспарентнији рад Владе РС

Предсједник Одбора за реализацију програма "Отворена Влада" Срђан Рајчевић рекао је да би у наредних неколико мјесеци требало да буде оспособљен портал на коме ће бити објављивани сви релевантни подаци којима располаже Влада Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Кад кажем сви подаци, мислим на све информације које јавност има право да добије по Закону о слободи приступа информацијама, узевши у обзир специфичности тог закона, навео је Рајчевић.

Представљајући данас на конференцији за новинаре у Бањалуци програм "Отворена Влада", Рајчевић је рекао да ће портал радити као подкомпонента портала е-Српска и да је планирано да први сетови података буду онлајн у року два до три мјесеца.

Он је појаснио да ће грађани на тај начин бити у прилици да виде чим Влада Републике Српске располаже и имаће неометани приступ свим подацима путем интернета.

- Влада Републике Српске овом иницијативом снажно подупире транспарентност у раду јавних органа, рекао је Рајчевић и додао да Српска прва у БиХ покреће ову иницијату и креће у њену реализацију.

Он каже да ће бити донесен акциони план и мјере, те да ће у наредних неколико мјесеци бити предузете активности да би били објављени сетови података којима располажу министартва, управе и управне организације.

Рајчевић је рекао да пројекат бити реализован у оквиру Агенције за информационо друштво, на чију иницијативу је покренут, те да очекује да ће технички бити завршен до средине љета.

Он је навео да ће Влада Српске у наредним данима, на приједлог Одбора за координацију и реализацију овог програма, разматрати акциони план његове реализације.

Рајчевић је додао да је Влада Српске усвојила и пројекат, који је иницирала Агенција за информационо друштво у сарадњи са Привредним представништвом у Бриселу, а који се односи на креирање портала посредством којег ће Република Српска и све њене институције бити у контакту са дијаспором.

- На тај начин Влада Српске хоће да успостави трајну комуникацију са свим пријатељима Републике Српске у свијету о могућности инвестирања у Српску и успостављања научно-технолошке сарадње са нашим људима из Српске и региона, појаснио је Рајчевић.

Говорећи о ефектима програма "Отворена Влада" у развијеним демократским државама, Рајчевић каже да у САД одавно ради портал о јавној потрошњи, путем којег грађани могу да се информишу о сваком долару који је у власништву пореских обвезника и на тај начин пратити ток новца са којим америчка Влада располаже.

Он је подсјетио да је мултилатерална инцијатива Партнерство за отворену власт потекла од америчког предсједника Барака Обаме 2010. године и да је на основу тога на маргинама засједања УН исте године донесена Декларација о отвореној власти.

На основу те декларације, каже Рајчевић, формиран је Комитет партнерства за отворену власт, а пуноправни чланови су 65 држава.

Рајчевић је рекао да је БиХ прошле године послала писмо намјере да се прикључи програму Партнерству за отворену власт.