latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Суд дао "зелено свјетло" за формирање Суда за ратне злочине на Косову

Косовски Уставни суд данас је једногласно донио одлуку којом је, фактички, дао "зелено свјетло" за оснивање Специјалног суда за ратне злочине на Косову
Приштина - Фото: архив
ПриштинаФото: архив

Уставни суд је објавио да амандман на косовски устав, који се тиче формирања Специјалног суда за ратне злочине, не умањује права и слободе човјека одређене у 2. и 3. поглављу Устава.

Према одлуци суда, као  прихватљивим је оцијењен захтјев предсједника скупштине предат 9. марта са амандманом 24 на Устава Косова, а одлука ступа на снагу одмах.

Послије овакве одлуке уставног суда, косовска скупштина би до краја овог мјесеца или почетком маја, двотрећинском већином требала да усвоји предложени амандман, а потом и закон о формирању Специјалног суда за ратне злочине.

Да би закон о Специјалном суду био усвојен, потребно је да за њега гласа 81 посланик. У Скупштини Косова, која има 120 посланика, владајуће ДПК и ДСК имају 37 и 30 посланика, 20 је из редова мањина, а остало су опозиционе странке.

Косовски и међународни званичници су најавили да ће, уколико косовска скупштина не формира Специјални суд, то учинити Савјет безбједности УН.