latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:48 | Аутор: СРНА

Нови Град: Једногласно против изградње опасног одлагалишта

Скупштина општине Нови Град данас је једногласно усвојила резолуцију против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у општини Двор у Хрватској.
Нови Град - Фото: СРНА
Нови ГрадФото: СРНА

У резолуције се наводи да се СО Нови Град жестоко противи овом пројекту и тражи обустављање активности на одређивању локације Трговска гора за одлагање отпада ниске и средње радиоактивности.

"СО Нови Град упозорава да су у складу са Европском конвенцијом о процјени утицаја на околину прекодржавних граница - ЕСПОО, БиХ као угрожена земља, а самим тим и општина Нови Град, требало да буду обавијештени о активностима у вези са избором Трговске горе као локације за одлагање радиоактивног отпада и да активно учествују у поступку процјене утицаја на околину, што није учињено", истиче се у резолуцији.

У резолуцији се наводи да је Европска конвенција о процјени утицаја на околину прекодржавних граница у надлежности БиХ и Хрватске, те да је неопходно укључити институције тих земаља.

СО Нови Град сматра да Хрватска приликом избора локације и израде просторног плана није узела у обзир чињенице да је локација Трговска гора изабрана без икаквих претходних истраживања и уважавања стручног мишљења и супротно ставу становништва локланих општина, као и без адекватних теренских испитивања.

"Предјели од Закопе до Горњег Жировца на Трговској гори су грађени од кречњака и доломита са стрмим нагибима и унутрашњим пукотинама због чега су стијене водопропусне што повећава могућност загађења ријеке Уне, јединог ресурса питке воде за општине и градове у њеном сливу", указује се у тексту усвојене резолуције.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић каже да су надлежне републичке и институције БиХ о овом проблему обавијештене 8. априла, а да ће то поново бити учињено и затражено хитно поступање након што је усвојена резолуција.

"Ми смо изабрали најбољи начин демократског изражавања, тражећи мишљење грађана који потписивањем петиције изражавају противљење и надам се да неће бити потребе за радикалнијим демократским мјерама", рекла је Рајилићева на сједници локалног парламента.

Рајилићева се нада да није касно да се све активности везане за одлагалиште зауставе.

Предсједник Форума за безбједност Мирко Лукић каже да је недопустиво да једна модерна земља, чланица ЕУ, крши европске конвенције и европске законе.

"Напомињем да је било неопходно узети у обзир утицај оваквог одлагалишта на Републику Српску и БиХ, с обзиром да се општина Нови Град са приближно 30.000 становника налази 2,5 километра ваздушне линије од предвиђене локације одлагалишта", рекао је Лукић.

Он је навео да није узет у обзир ни утицај на становнике у сливу ријеке Уне, гдје само у БиХ у три општине у сливу ове ријеке живи 58.000 становника.

Лукић нагалашава да становништво посебно узнемиравају незваничне информације да је на поменутој локацији већ почело одлагање медицинског отпада.

Трговска гора у сусједној општини Двор у Хрватској је Стратегијом збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног отпада предвиђена као потенцијална локација за одлагалиште.

Од општине Двор је крајем марта Државни завод за радиолошку и нуклеарну сигурност, позивајући се на стратегију, затражио да учествује у процесу избора локације.