latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:28 | Аутор: ТАНЈУГ

СДС С о спомен-плочи у Војнићу: Текст вријеђа српски народ

Организација Самосталне демократске српске странке (СДС С) из Војнића тврди да у тамошњој бившој згради суда током рата '90-тих година није био логор и да је текстом са спомен-плоче, откривене 11. априла, увријеђен српски народ.

На плочи пише: "У знак сјећања и опомене да се не заборави да су на овом мјесту током Домовинског рата 1991 - 1995. године били затварани, мучени и убијани хрватски бранитељи и цивили". Наведено је и име удружења које је поставлио обиљежје - Хрватско друштво логораша српских концентрационих логора.

У саопстењу СДС С наводи се да је тим текстом увријеђен српски народ с подручја Војнића, јер "споменути објекат није никад имао сврху концентрационог логора".

"Сматрамо увредом за све грађане Војнића постављање плоче 10. априла у поподневним сатима - на дан обиљежавања НДХ", истиче СДС С, који је најавио да ће ускоро објаснити и која је улога начелника Небојше Андрића (ХДЗ) у томе.

На откривању спомен-плоче дан касније, 11.априла, Андрић је у име Општине Војнић запалио свијећу покрај споменика, након Анте Деура као изасланика предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и Иве Јелушића - изасланика предсједника Хрватског сабора Јосипа Леке.