latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:28 | Аутор: СРНА

Љекари: Повратак Шешеља у Хаг - убиство са предумишљајем

Чланови Конзилијума за лијечење лидера Српске радикалне странке /СРС/ Војислава Шешеља апеловали су данас на Претресно и Жалбено вијеће Хашког трибунала, руководство Трибунала и власти у Србији да Шешеља не враћају у Хаг, јер ће тако починити убиство са предумишљајем, с обзиром на то да он одбија лијечење у Хагу
Шешељев љекарски тим - Фото: ТАНЈУГ
Шешељев љекарски тимФото: ТАНЈУГ

Шеф Конзилијума Милован Бојић нагласио је да је потпуни апсурд што Хаг тражи Шешеља управо када је након свих урађених анализа требало да почне његово интензивно лијечење хемиотерапијом у Србији и оцијенио да главни тужилац хашког Трибунала Серж Брамерц, који најгласније инсистира на Шешељевом повратку, чини злочин.

"Ако се врати, биће стављена тачка на један живот. Ово ће бити убиство са умишљајем, јер су његове шансе да поживи у притвору без лијекова нула одсто", рекао је Бојић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да ће правни експерти дати суд да ли је лидер СРС-а правно побиједио Трибунал, али је медицински изгубио, јер му је Хаг практично одузео живот онда када му је након сложене операције карцинома дебелог цријева ускратио хемиотерапије.

Бојић је рекао да је све оне који брину о Шешељевом здрављу као гром из ведра неба погодио захтјев да се он врати у Хаг и да се природно намеће мисао да Шешеља тамо хоће да униште, јер им је познат његов став да тамо неће примати терапију што шансе да живи своди на "ниједан" одсто.

Он је указао да је данас одржана конференција за новинаре заказана још прије десетак дана, када сва ујдурма у вези са Шешељевим повратком није била дигнута и да је намјера Конзилијума била да укаже какво је Шешељево здравствено стање и да су створени предуслови да лијечење почне.

"И сам премијер Александар Вучић је питао господина Брамерца да ли је то Шешељ оздравио када га сад траже назад, а тешко болесног су га вратили у Србију. Није, господине Брамерц, излечен, него је управо требало да се лијечи када сте ви почели да инсистирате да се врати", поручио је Бојић.

Он је указао да би, према протоколу лијечења, пацијент Шешељ требало да прими 12 циклуса хемиотерапија на двије недјеље у континуитету што је он одбио када је обавијештен о одлуци Хага да га врати.

"Он је духовно непоколебљив и нустрашив. Рекао ми је да не прихвата повратак. Сваког дана може да издржи све мање, јер касни лијечење. Шансе да живи и први и други пут ускратио му је Хаг", рекао је Бојић и нагласио да је Конзилијум спреман да сву потребну документацију достави Трибуналу.

Члан Конзилијума Зоран Милошевић рекао је да Шешељево лијечење касни 15 мјесеци и да је став Конзилијума по његовом повратку био да се са хемиотерапијом почне када се направе све процјене.

"По повратку смо га прегледали и уочили промјене високог малигног потенцијала на дебелом цријеву. У марту смо извршили претраге и постоје високе сумње да на јетри постоје метастазе. Процјена је била да се крене у хемиотерапију, јер је преурањена операција непожељна. Нажалост, хемиотерапија није почела", нагласио је Милошевић.