latinica  ћирилица
15/04/2015 |  17:49 | Аутор: СРНА

Голић: Протестна нота Хрватској због радиоактивног отпада (ВИДЕО)

Министар за просторно уређење, грађевинаство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да је ресорно министарство предузело све потребне активности у вези са намјером Хрватске да на локацији Трговска гора, на подручју општине Двор, реализације пројекат одлагања радиоактивног отпада.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Тим поводом упутили смо захтјев и протесте Влади Хрватске и ресорном министарству и тражили да нам доставе све релевантне информације у вези са пројектом одлагања радиоактивног отпада на овој локацији, рекла је Голићева у Народној скупштини Српске, одговарајући на питања посланика током "Актуелног часа".

Она каже да су добили обавјештење из Хрватске да је захтјев Министрства за просторно уређење, грађевинаство и екологију Републике Српске упућен у процедуру.

Голићева је рекла да је хрватски Сабор у децембру 2014. године усвојио стратегију којом је као једна од локација за одлагање радиоактивног отпада предвиђена Трговска гора у општини Двор, која се налази 3,5 километара од границе са БиХ и општине Нови Град.

- Уколико би жељела да предуземе ове активности, Хрватска мора да поштује све конвенције које је потписала, међу којима и Еско конвенцију која се односи на процјену утицаја на животну средину преко државних граница која је ратификана 2009. године, истакла је Голићева.

Она је рекла да ресорно министарство овим поводом има намјеру да упути писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу и министру за економске односе и регионалну сарадњу БиХ Мирку Шаровићу.

- Појавио се један фалсификат, гдје покушавају да ово питање сведу на сасвим неке друге оквире о чему сам обавијестила МУП Републике Српске, истакла је Голићева.

Говорећи о приватизацији државних станова у Српској, Голићева је рекла да ће за три године бити продужен рок за откуп државних станова који истиче 30. јуна 2015. године.

СО НОВИ ГРАД: ПОДРЖАНА РЕЗОЛУЦИЈА ПРОТИВ ИЗГРАДЊЕ ОПАСНОГ ОДЛАГАЛИШТА

Скупштина општине Нови Град једногласно је усвојила резолуцију против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у општини Двор у Хрватској.

У резолуције се наводи да се СО Нови Град жестоко противи овом пројекту и тражи обустављање активности на одређивању локације Трговска гора за одлагање отпада ниске и средње радиоактивности.

- СО Нови Град упозорава да су у складу са Европском конвенцијом о процјени утицаја на околину прекодржавних граница - ЕСПОО, БиХ као угрожена земља, а самим тим и општина Нови Град, требало да буду обавијештени о активностима у вези са избором Трговске горе као локације за одлагање радиоактивног отпада и да активно учествују у поступку процјене утицаја на околину, што није учињено, истиче се у резолуцији.

АРБУТИНА: ЈОШ СЕ ТРАЖИ ЛОКАЦИЈА ЗА ОДЛАГАЊЕ РАДИОАКТИВНОГ ОТПАДА

Начелник општине Двор у Хрватској Никола Арбутина рекао је у Новом Граду да још није дефинитивно одређена локација за одлагалиште радиоактивног отпада, већ да постоје четири потенцијалне локације - Трговска гора, Мославачка гора, Псуњ и Папук.

- Општина Двор не проводи процедуре одабира локације већ држава и држава је та којој се жури. Ми хоћемо да испитамо све могућности и да онда питамо грађане и какав буде њихов став ми ћемо га заступати, рекао је Арбутина након састанка са начелницима општина Нови Град и Босанска Крупа у Федерацији БиХ о проблему изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у општини Двор.

Он каже да општина Двор и он као начелник немају информацију да је на Трговској гори почело одлагање медицинског отпада, додајући да се у јавности ствара дојам да општина Двор "некуд жури".