latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:22 | Аутор: Б92

Михајловић: Са Тачијем се може разговарати али у Бриселу

Шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је да је замјеник премијера (самопроглашеног) Косова Хашим Тачи за Београд прихватљив саговорник у Бриселу јер се тамо одвија важан мировни процес, док је Београд нешто друго.

Коментаришући најаву да ће Тачи 24. априла посјетити Београд да би присустовао конференцији "ЕУ интеграција западног Балкана - можемо боље заједно", Михајловић је рекао да не зна колико је реално да он дође, преносе београдски медији.

"На седницама Владе се о томе није расправљало, а поставља се и питање какав је то уопште скуп када се позивају људи чије су биографије оптерећене оптужбама из извештаја Дика Мартија", рекао је Михајловић, додајући да није сигуран да се било гдје у свијету може организовати такав скуп без консултација са државом.

Говорећи о могућности да је баш Тачијев долазак један од нових услова које ЕУ поставља Србији, а о којима је протеклих дана говорио шеф српске дипломатије Ивица Дачић, Михајловић је нагласио да се већина нових и старих услова пута Србије ка ЕУ везује за (самопроглашено) Косово.

"Тако је било и у овој години и у годинама иза нас. Немачки услови, усвојени у њиховом парламенту, нису на истом путу где је бриселски споразум, већ су на споредном колосеку, али су ту, и јесу политичка реалност немачког погледа на ствари. Ти додатни захтеви су бреме и препрека", рекао је Михајловић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцијенио је раније данас да је најава доласка Тачија једнострана акција и да тако озбиљна питања не би требало да буду предмет неозбиљног приступа.

Замјеник министра спољних послова самопроглашеног Косова Петрит Сељими изјавио је да је Тачи начелно прихватио позив да дође на скуп у Београду који 24. априла организује невладина организација Омладински одбор за образовање.