latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:15 | Аутор: СРНА

Изрицање другостепене пресуде у случају "Зијад Турковић"

Пред Судом БиХ за данас је заказано изрицање другостепене пресуде у предмету "Зијад Турковић и други" која ову организовану криминалну групу терети за кривична дјела ради стицања противправне и имовинске користи.

Чланови ове групе терете се за кривична дјела неовлаштени промет дрога, разбојништво, изнуде, прање новца, убиства, покушај убиства, изазивање опште опасности, те неовлаштен промет оружја и војне опреме, као и за пљачку 2,4 милиона КМ у Карго центру Међународног аеродрома у Сарајеву.

Вијеће за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Апелационог одјељења Суда БиХ отпремило је 1. августа 2014. године другостепену пресуду од 25. априла у предмету Зијад Турковић и други којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ и потврђена првостепена пресуда за Нијаза Зубана и Хилмију Машовића и у ослобађајућем дијелу у односу на оптужене Зијада Турковића, Муамера Захитовића и Сашу Стјепановића.

Истом пресудом уважене су жалбе бранилаца оптужених Турковића, Стјепановића, Миленка Лакића и Фадила Аљовића, а за Захитовића у осуђујућем дијелу је укинута првостепена пресуда Суда од 28. новембра 2013. године и одређено одржавање претреса пред вијећем Апелационог ођељења.

Првостепеном пресудом од 28. новембра 2013. године Турковић је проглашен кривим за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима: неовлаштен промет дрога, разбојништво, покушај убиства, изазивање опште опасности, неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе, припремање кривичног дјела убиства, изнуда и прање новца и с тим у вези осуђен на јединствену казну дуготрајног затвора у трајању од 40 година.

Стјепановић је проглашен кривим за организовани криминал у вези са кривичним дјелима неовлаштени промет дрога и разбојништво и осуђен на казну затвора у трајању од 12 година.

Муамер Захитовић проглашен је кривим за кривично дјело изнуде и прање новца, а осуђен је на јединствену казну затвора у трајању од три године, док је Лакић проглашен кривим за организовани криминал у вези са кривичним дјелима припремање убиства, а осуђен је на казну дуготрајног затвора у трајању од 40 година.

Фадил Аљовић проглашен је кривим за организовани криминал у вези са кривичним дјелом убиство и осуђен је на казну затвора у трајању од пет година.

Оптужени Нијаз Зубан и Хилмија Машовић ослобођени су оптужби.