latinica  ћирилица
16/04/2015 |  09:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Колумбијска војска обнавља ваздушне нападе

Колумбијски председник Хуан Мануел Сантос наредио је обнављање ваздушних удара на побуњеничке логоре послије напада љевичарских герилаца у коме је убијено 11, а рањено 19 војника и који је угрозио напредак постигнут у двогодишњим мировним преговорима.
Колумбијска полиција - Фото: AFP
Колумбијска полицијаФото: AFP

Предсједник, међутим, није дао никакве назнаке да влада мисли да се повуче из преговора, истичући да је неопходно окончати пола вијека сукоба у Колумбији, пренио је АП.

До напада је дошло у уторак око поноћи у нестабилном југозападном округу Каука када су вод војске на спавању у спортском павиљону изненада напали герилци експлозивом и гранатама. У нападу герилаца Револуционарних оружаних снага Колумбије (ФАРК) страдали су десетар и 10 војника, саопштила је армија.

Сантос је осудио напад за који је рекао да је извршен с предумишљајем. Он је рекао да је укинуо једномјесечну суспензију ваздушних удара на кампове герилаца ФАРК-а.

ФАРК је саопштио да је овај напад резултат "сталне офанзиве владиних снага против наших јединица". Колумбијски марксистички покрет ФАРК у децембру је прогласио унилатерални прекид ватре и саопштио да ће употријебити оружје само ако их колумбијска војска буде напала.

ФАРК води мировне преговоре са колумбијском владом у циљу окончања сукоба који трају већ пет деценија.