latinica  ћирилица
16/04/2015 |  10:02 | Аутор: Агенције

У акцији "Мрежа" ухапшено 11 лица због корупције и кријумчарења

У борби против корупције и кријумчарења Гранична полиција Босне и Херцеговине спровела је данас на више локација акцију "Мрежа" - извршила 11 претреса објеката и ухапсила исто толико особа, међу којима и седам цариских службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ.
У акцији "Мрежа" ухапшено 11 лица - Фото: РТРС
У акцији "Мрежа" ухапшено 11 лицаФото: РТРС

Акција је реализована на подручју Лакташа, Новог Града, Босанске Градишке, Бањалуке, Србца, Босанске Крупе, Козарске Дубице, Зенице и Кладња, прецизирано је у саопштењу полиције.

Претреси и хапшења су извршени на основу наредби Суда БиХ и Тужилаштва БиХ. За седам царинских службеника Управе постоји основа сумње да су у циљу стицања противправне имовинске користи починили кривична дјела удруживање, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, примање дара или других облика користи и кријумчарење.

Слободе су лишена два држављана БиХ, осумњичена за кријумчарење и давање поклона и других облика користи, а због постојања основа сумње да су починили коруптивна кривична дјела ухапшена су и два припадника Јединице граничне полиције Градишка.

У акцији "Мрежа" ухапшено 11 лица

УИО БиХ: УКОЛИКО БУДЕ ПРИТВОРА БИЋЕ И СУСПЕНЗИЈЕ СА РАДНОГ МЈЕСТА

Управа за индиректно опорезивање БиХ одмах ће суспендовати са радног мјеста било којег свог службеника ухапшеног у акцији "Мрежа", уколико се одреди мјера притвора, али се мора сачекати крајњи исход поступка у Тужилаштву БиХ.

Управа је данас учествовала са Граничном полицијом БиХ у оперативној акцији "Мрежа", која је извршена с циљем утврђивања потпуне законитости и контроле рада царинских службеника Управе и припадника Граничне полиције БиХ на појединим граничним прелазима у БиХ, саопштено је из УИО БиХ.

У Управи очекују да ће у цијелом поступку бити утврђена потпуна законитост поступања приликом увоза одређених роба у БиХ, као што су возила, техничка опрема и текстил.

У акцији "Мрежа" ухапшено 11 лица

Из Управе подсјећају да су, с циљем борбе против корупције, у сваком саопштењу позивали грађане и пореске обвезнике да пријаве сваку информацију о утаји царине и ПДВ-а или незаконитом понашању царинских службеника УИО и пореских инспектора.

Из УИО додају да се пријаве могу упутити бесплатно на број 080 02 06 07.