latinica  ћирилица
16/04/2015 |  10:49 | Аутор: klix.ba

Зијад Турковић осуђен на 40, а Миленко Лакић на 35 година (ВИДЕО)

Вијеће Апелационог ођељења Суда БиХ данас је Зијаду Турковићу и другима изрекло коначну пресуду у овоме предмету. Турковић је осуђен на 40 година затвора, а Миленко Лакић на 35 година.

Подсјећамо, Зијад Турковић и други оптужени су пред Судом БиХ за удруживање у злочиначку организацију која је починила читав низ тешких кривичних дјела и то пет бруталних убистава, пљачку 2,5 милиона марака из Карго центра сарајевског аеродрома, прање новца, неовлашћени промет оружјем и војном опремом, неовлашћену производњу и промет дрога, покушаје убиства, изнуду и прање новца.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Турковића и друге терети се за бруталне ликвидације Мидхата Мекића и његове трудне супруге Лусије Салас Кортез те убиства Марија Толића и Вернера Ајдарија, али и Рајка Миловановића.

Због ових кривичних дјела у првостепеном поступку су оптужени у овом предмету кажњени са укупно 100 година затвора. Тада су на по 40 година затвора осуђени Зијад Турковић и Миленко Лакић, Фадилу Аљовићу је досуђено пет година затвора, Саши Стјепановићу 12 година затвора, а Муамеру Захитовићу три године.

С друге стране, кривице су ослобођени Нијаз Зубан и Хилмија Машовић, а њихова ослобађајућа пресуда потврђена је и у другостепеном поступку.

Иначе, Вијеће Одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине отпремило је 1. аугуста 2014. године другостепену пресуду од 25. априла 2014. године у предмету Зијад Турковић и др. којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ и потврђена првостепена пресуда у односу на оптужене Нијаза Зубана и Хилмију Машовића и у ослобађајућем дијелу у односу на оптужене Зијада Турковића, Муамера Захитовића и Сашу Стјепановића.

Истом пресудом уважене су жалбе бранилаца оптужених Зијада Турковића, Саше Стјепановића, Миленка Лакића и Фадила Аљовића, а тим поводом и примјеном члана 309. ЗКП-а БиХ и у односу на оптуженог Муамера Захитовића у осуђујућем дијелу је укинута првостепена пресуда од 28. новембра 2013. године и одређено одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења.