latinica  ћирилица
16/04/2015 |  12:42 | Аутор: СРНА

Звиздић и Вигемарк о приоритетним циљевима

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк постигли су у Сарајеву пуну сагласност о кредибилним корацима и приоритетним циљевима које БиХ и Савјет министара БиХ треба да спроведу на економским реформама.
Прес конференција Звиздића и Вигемарка - Фото: СРНА
Прес конференција Звиздића и ВигемаркаФото: СРНА

"Разговарали смо о неколико кључних приоритета попут усвајања националног програма економских реформи, реализације задатака и циљева из Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, нове социо-економске агенде за ниво Бих и даљег јачања владавине права и организоване борбе против тероризма, криминал и корупције", рекао је Звиздић након првог сусрета са Вигемарком.

Он је изразио задовољство и исказаном спремношћу ЕУ да заједно са институцијама БиХ активно ради на реформама и европским интеграцијама.

Вигемарк је рекао да је "импресиониран" јасним корацима и плановима Савјета министара БиХ на плану спровођења реформи које убрзавају пут БиХ ка ЕУ.

Он је подсјетио да је сличне ставове јуче подијелио и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, при чему је констатовао да су кључне институције БиХ јасно усагласиле и вољу и жељу за провођењем реформи које БиХ треба да проведе у наредним мјесцима, а које су кључне за њену будућност.

"Надам се да ће безбједност, борба против тероризма, корупције и организованог криминала бити финализирани израдом стратешких докумената на нивоу БиХ", навео је Вигемарк.

Он сматра да је усвајање Изјаве о европском путу БиХ отворило врата за напредак БиХ и почетка реализације ШП-а, као правног основа за активирање механизама помоћи БиХ из ЕУ.